Enorme uitbraak ‘nieuwe bacterie’, al honderden gevallen gemeld

Het RIVM luidt de noodklok over een ‘nieuwe’ bacterie, die in de afgelopen maanden honderden mensen heeft getroffen. Het gaat om de vleesetende bacterie, bij experts bekend als groep-A-streptokokken. Het gaat helemaal de verkeerde kant op.

Sinds 19 januari van dit jaar eist het RIVM dat elk geval wordt geregistreerd, zo ernstig is het. Binnen twee maanden gaat het inmiddels om 374 gevallen.

‘Opmerkelijke stijging’

Wat volgens het RIVM vooral opvalt, is dat er 18 meldingen tussenzitten van hersenvliesontstekingen. Dat is uitzonderlijk veel. In de afgelopen 40! jaar waren er minder dan vijf mensen per jaar met de bacterie. Volgens arts-microbioloog Bert Mulder gaat het fout.

”Vorige maand werden er alleen al 8 mensen met de bacterie opgenomen. Het belangrijkste kenmerk is ‘pijn’: mensen trekken hun been of arm al terug wanneer je er alleen maar naar wijst.”

Kinderen

Vorig jaar uitte de vleesetende bacterie zich voornamelijk bij kinderen. In 2022 werden 42 kinderen er heel erg ziek van, dat is 7! keer zo hoog als in de jaren ervoor. Maar liefst 9 kinderen overleefden de bacterie niet.

'Nieuwe' infectie uitgebroken, al honderden gevallen gemeld

Andere landen

Ook in andere landen in het inmiddels vijf voor twaalf. In achtereenvolgens het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Ierland worden steeds meer meldingen gedaan.

Corona

Het RIVM weet niet waarom de bacterie ineens oprukt, maar denkt dat het te maken kan hebben met de maatregelen die tegen het coronavirus zijn genomen. ”Doordat mensen minder in aanraking kwamen met virussen, zijn ze er wellicht nu extra vatbaar voor.”

Net als het coronavirus, kan ook de groep-A-streptokok (die veel mensen bij zich dragen) makkelijk overgedragen worden. Dit kan bijvoorbeeld door hoesten, niezen en praten. Ook handen schudden kan zorgen voor de overdracht, zo stellen onze experts van het RIVM.

Scroll naar boven