Nieuwe gevaarlijke supermieren in Nederland gespot

In Nederland worden steeds meer uitheemse mierensoorten gespot. Momenteel zorgen de mediterrane draaigatjes voor ‘grote problemen’. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) roept mensen op om ‘waakzaam’ te zijn.

Het lijkt allemaal behoorlijk onschuldig: de mieren komen ons land in wanneer ze meereizen met potplanten, voertuigen, hout en kampeerspullen.

Sommige uitheemse mierensoorten kunnen echter een groot effect hebben op biodiversiteit en ecosystemen. Ook zijn er mieren die kortsluiting in je woning kunnen veroorzaken.

Nieuwe gevaarlijke supermieren in Nederland gespot

Opletten

Iedereen zou bij het aankopen van potplanten en het inpakken van de tent na de vakantie moeten kijken of zij of hij zo geen mieren meeneemt. Tuinplanten, tegels of andere spullen met mieren moeten ook niet naar de stort worden gebracht, omdat ze dan verder verspreid worden.

Superkolonies

Onderzoek door de Radboud Universiteit heeft uitgewezen dat er inmiddels al 40 uitheemse mierensoortenpopulaties in ons land zijn waargenomen.

Dertig soorten krioelden toen alleen nog door gebouwen heen. In de natuurlijk zijn momenteel nog geen echte problemen, maar die liggen wel op de loer.

De NVWA waarschuwt daarom. ”Mierensoorten die superkolonies vormen kunnen onze biodiversiteit en ecosystemen erg zwaar aantasten.”

”Wanneer deze mierensoorten zich vestigen in natuurgebieden, kunnen ze door de hoge dichtheid van werksters enorm veel prooien de baas zijn. Ook zijn ze sneller bij voedsel dan inheemse mieren.

”Kolonies van mierensoorten die superkolonies vormen zijn in Nederland momenteel zeldzaam en alleen aanwezig in een aantal stedelijke gebieden.”

Beet of steek

Grote aantallen mieren in woningen en bedrijven kunnen overigens ook knap lastig zijn. “Sommige mierensoorten kunnen bijten of steken. Er zijn ook soorten die worden aangetrokken tot elektrische velden, waardoor kortsluiting kan optreden.”

Mocht je overlast in je woning of tuin hebben, dan is het belangrijk om na te gaan wat voor mieren het zijn. Uitroeien is bij sommige mierensoorten niet gemakkelijk.

Mocht je mieren in je woning of tuin vinden en je twijfelt of het gaat om de supermier, maak dan foto’s of stuur een van de (levenloze) mieren op naar het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen.

Scroll naar boven