Nieuwe exotische en zeer giftige spin opgedoken in Nederland

Nieuwe exotische en zeer giftige spin opgedoken in Nederland

Marloes Flanhardt is zich onlangs kapotgeschrokken. Toen ze haar voorverpakte broccoli opende en het wilde gaan klaarmaken, zag ze uit haar ooghoeken opeens een zwarte spin wegschieten. Ze wist meteen: dit is foute boel.

Nieuwe exotische en zeer giftige spin opgedoken in Nederland
Marloes vond de spin

De moeder, die doodsbang is voor spinnen, besluit Google te raadplegen. ”Dit was geen huis-, tuin- en keukenspinnetje dat we in Nederland kennen. Niet zo eentje die je zomaar weer in de tuin zet.” De spin lijkt op een zwarte weduwe, door het zwarte lichaam.

Wat Marloes zorgen baart is de gele streep. Ze schudt door de broccoli, waar de spin zich in verstopt heeft en begint er roosje voor roosje af te snijden totdat ze de spin weet te vangen. Ze plaatst er een glas overheen en snelt naar de laptop.

Valse weduwe

Via Google komt ze uit bij het onderzoeksinstituut Naturalis. Die vragen haar de spin in een potje met alcohol per post naar hen toe te sturen. Al een dag later krijgt ze een reactie. Het gaat om een valse weduwe (steatoda paykulliana) en is slechts drie keer eerder gezien in Nederland.

Maar dit is het eerste exemplaar dat gevangen en dus is Marloes nu officieel de eerste verzamelaar van een bijzondere spin.

‘Ik ging er altijd van uit dat verse groenten als broccoli en witlof gewoon uit Nederland komen. Toen ik er navraag naar deed bij de supermarkt, hoorde ik dat ze uit Spanje komen. Zo is het dus gebeurd. Het is toch een mooie uitkomst van de ontdekking van zo’n eng spinnetje.”

Scroll naar boven