Nieuwe details bekend over Abdesalem Lassoued, die gisteren toesloeg in Brussel

Abdesalem

Brussel werd gisteravond opgeschrikt de genadeloze aanval op twee onschuldige Zweedse supporters. De man die hier verantwoordelijk voor is, heet Abdesalem Lassoued. Hij is inmiddels uitgeschakeld en leeft niet meer.

Abdesalem Lassoued

Maar wie was Abdesalem Lassouad? In dit artikel vertellen we meer over de gestoorde Tunesiër, die gesignaleerd stond bij veiligheidsdiensten.

Niet legaal

Abdesalem Lassoued (45) verbleef niet legaal bij onze zuiderburen, maar kon met zijn vrouw en dochtertje toch gewoon in alle rust in Schaarbeek leven. Geen haan die er naar kraaide.

In zijn thuisland was hij reeds veroordeeld voor terreurdaden. Totaal geradicaliseerd kwam hij richting België, waar hij dus gewoon kon wonen.

Lassoued verscheen niet op de lijst met personen die een dreiging zouden kunnen veroorzaken, de OCAD-lijst. Toch was de man bekend bij de autoriteiten.

Volgens Het Laatste Nieuws stond hij geregistreerd wegens mensenhandel, illegaal verblijf en het in gevaar brengen van de staatsveiligheid.

IS

In de video die Adbesalem gisteren verspreidde, vertelde hij lid te zijn van Islamitische Staat. In 2019 vroeg hij asiel aan bij onze zuiderburen, maar dat kreeg hij niet.

Recent nog kwam een bewoner van een asielzoeker achter de identiteit van Lassoued. Diegene zou geweten hebben wat de extremist allemaal had gedaan  in Tunesië en wilde hem daardoor aangeven. Dat gebeurde niet, omdat Abdesalem daar een stokje voor stak.

Schaarbeek

De man woonde in de Brusselse wijk Schaarbeek. Dat is een probleemwijk waar mensen met andere nationaliteiten dan de Belgische wonen.

Het is er standaard onrustig, omdat veel mensen in onzekerheid leven over een verblijfsvergunning. Het is ook niet de eerste keer dat Schaarbeek als dusdanig in het nieuws komt.

De verantwoordelijken voor de terreurdaad op vliegveld Zaventem, op 22 maart 2016, waren hier ook woonachtig. In een flat maakten zij de b0mmen.

Brussel

De totaal gestoorde Abdesalem Lassoued kwam gisteren aanrijden op een scooter en parkeerde die op het Saincteletteplein. Hier greep hij naar een Kalasjnikov en vuurde eerst op bestelwagen.

Daarna liep hij verder naar een kruispunt, waar hij wederom schoten loste. Sommige mensen probeerden te vluchten, maar Lassoued schoot ze neer.

In een uitgelekte video, die hij niet veel later heeft opgenomen, vertelde hij ‘drie ongelovigen’ te hebben omgebracht. Dat zijn er twee.

Overleden

Na een nachtelijke klopjacht is Lassoued vanmorgen herkend in een horecagelegenheid in Schaarbeek. Na een vuurgevecht met de p0litie werd hij neergemaaid.

Onderweg naar het ziekenhuis is hij 0verleden.

De autoriteiten melden dat er momenteel nog gezocht wordt naar iemand anders. Wie dat precies is en waarom, is nog niet bekendgemaakt.

Scroll naar boven