Nieuw-Zeeland verhoogt het minimumloon naar $ 20 (€ 11.91) per uur en stelt een hoger belastingtarief in van 39 procent voor de grootste verdieners. De nieuwe regels gaan in op donderdag (1 april), met schattingen van de overheid die suggereren dat de loonstijging gevolgen zal hebben voor maximaal 175.500 werknemers.
Nieuw-Zeeland stond al in de top vijf van landen met het hoogste minimumloon. Dat is nu dus nog hoger uitgevallen. De reden van deze beslissing kwam nadat vakbonden klaagden over het feit dat belangrijke beroepen, met name in de zorgsector, voor een minimumloon moesten werken.
Covid in Nieuw-Zeeland
“Covid heeft ons allemaal laten zien hoe cruciaal veel banen zijn voor het functioneren van onze samenleving, banen in de gezondheidszorg, schoonmaak, aan onze grens of supermarkten. Veel van deze cruciale rollen worden slecht betaald. Het wordt tijd dat we degenen die het minimumloon krijgen meer waarderen, en deze verhoging is een manier om precies dat te doen,” klonk het.
Ondertussen heeft het land ook een hogere belasting ingesteld van 39 procent dat van invloed zal zijn op iedereen die meer dan
€ 107.000 per jaar verdient, wat ongeveer 2% van de totale bevolking is.
Bij de aankondiging van de veranderingen zei premier Jacinda Ardern dat ze een verkiezingsbelofte had vervuld om ‘echte en langverwachte verbeteringen aan te brengen in de ondersteuning die we onze meest kwetsbaren bieden. Ze voegde hieraan toe: “Er is nog veel meer te doen, waaronder meer huizen bouwen, ons gezondheidssysteem verbeteren, investeren in onderwijs, opleiding en werkgelegenheid.”
Maar nog even dit: Afgelopen week was het ook weer raak op het museumplein in onze mooie hoofdstad Amsterdam. Er werd massaal geprotesteerd. Ook werden er de nodige aanhoudingen verricht.