Nieuw virus rukt op in razend tempo: Overdracht via muggen

Nieuw virus rukt op in razend tempo: Overdracht via muggen

De Europese gezondheidsdienst ECDC slaat alarm. Het westnijlvirus rukt in razend tempo op in Europa en dat is reden voor paniek. De gezondheidsdienst spreekt van ”de grootste uitbraak” sinds 2018 en het gaat de verkeerde kant op.

Vorig jaar werd het westnijlvirus vastgesteld bij om en nabij 1.400 mensen. Honderd mensen bezweken er uiteindelijk aan. De meeste mensen zijn Europeanen.

Italië

Inmiddels is het vijf voor twaald, zo meldt de ECDC. In ons land zijn nog geen gevallen bekend, maar dat is slechts uitstel van executie.

Momenteel gaat het in Italië heel erg hard. Het land telt inmiddels al 723 gevallen. In Griekenland testten 283 mensen er positief op.

Ook in Servië zijn al 226 mensen positief getest, gevolgd door Roemenië (47), Duitsland (16) en Hongarije (14). De overige landen zijn Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Kroatië, Slowakije en Noord-Macedonië.

Westnijlvirus

Maar wat is het westnijlvirus nu precies? Bekend is dat het afkomstig is van vogels en via muggen op mensen overgebracht wordt.

Nieuw virus rukt op in razend tempo: Overdracht via muggen

Wanneer iemand besmet raakt, kan het beginnen met griepachtige klachten. Het virus kan ook zorgen voor een ontsteking in de hersenen of polio.

Bescherm jezelf

Geen fijne dingen dus, want er bestaat een kans dat je eraan bezwijkt. Het RIVM roept mensen dan ook op om zichzelf te beschermen tegen muggen.

Vooral in de schemering, wanneer muggen het actiefst zijn, aldus het RIVM. Draag bedekkende kleding of slaap onder een muskietennet.

Scroll naar boven