Nieuw plan: ”Kijk rokers langdurig afkeurend aan zodat ze stoppen”

Nieuw plan: ''Staar rokers langdurig afkeurend aan zodat ze stoppen''

De minister van gezondheid in Hongkong heeft een spinternieuwe manier bedacht om mensen te ontmoedigen om te roken. Hij roept de bevolking op om rokers ellenlang langdurig afkeurend aan te staren. Dat moet hen er van doordringen dat ze fout bezig zijn.

Minister Lo Chung-mau stelt dat wanneer niet-rokers afkeurende blikken geven, het ervoor kan zorgen dat rokers daardoor een drempel voelen een peuk op te steken.

Dat meldt onder meer de krant South China Morning Post. Het bericht is onder meer overgenomen door RTL Nieuws en nog een aantal andere media.

Rookvrije cultuur

Lo Chung-maul wil een rookvrije cultuur gaan creëren en daarom wil hij van rokers af. ”Sigaretten kunnen de gezondheid van ons allemaal schaden”, zo merkte hij op in het parlement van Hongkong.

Afgelopen woensdag begon de regering aldaar met de publieke raadpleging over manier om roken te beperken. Men overlegt of ze mensen die na een bepaalde datum zijn geboren, kunnen verbieden om ooit nog sigaretten te kopen in hun leven. Binnenkort wordt hierover uitsluitsel verwacht.

Nieuw plan: ''Kijk rokers langdurig afkeurend aan zodat ze stoppen''

Boete

In Hongkong is het op veel plekken in de openbare ruimte al verboden om te roken. Als mensen dat toch doen, kunnen ze een boete van omgerekend 170 euro krijgen.

Omdat er soms toch nog gerookt wordt in bijvoorbeeld restaurants, hoopt de gezondheidsminister dat Hongkongers de roker met hun blikken laten weten dat hij of zij daarmee moet stoppen. De minister wil ook cameratoezicht inzetten om ‘illegale’ rokers op te sporen.

Scroll naar boven