Nieuw onderzoek: sport kijken is gezond

Nieuw onderzoek: sport kijken is gezond

In Nederland en ver daarbuiten kijken miljoenen mensen soms doordeweeks, maar ook in het weekend naar talloze voetbalwedstrijden. Sommige vrouwen worden er he-le-maal gek van. Maar nu blijkt dat dit hartstikke goed is voor je gezondheid.

Onderzoekers aan de universiteit van het Britse Leeds hebben namens bookmaker BetVictor onderzoek gedaan naar wat het kijken van sportwedstrijden voor effecten teweeg brengt. Hiervoor selecteerden zij 25 fans van de voetbalclub Leeds United. Zij werden gedurende drie wedstrijden gemonitord op hun bloeddruk, gemoedstoestand en natuurlijk hartslag.

Resultaten

We beginnen met de hartslag. Die steeg tijdens een wedstrijd bij sommigen tot maar liefst 130 BPM (64% hoger dan in de rust). De onderzoekers kwalificeerden dat als ‘positieve stress’ die te vergelijken is het een stevige wandeling van zo’n 90 minuten. Heel goed voor je gezondheid dus.

Gemoedstoestand

Als je favoriete team de wedstrijd wint, is dat helemaal perfect. De resultaten wezen uit dat een zege de bloeddruk verlaagt en de angst vermindert. Least but not last zorgde een winst ook voor een goed humeur dat ongeveer 24 uur aanhield.

Een nederlaag daarentegen was wat minder goed voor het humeur. De bloeddruk nam evenals de angst toe en daarnaast was het humeur gedurende enkele dagen slecht.

Scroll naar boven