Nieuw onderzoek: het tweede kind is het gezinsmonster

De samenstelling van een gezin verschilt aanzienlijk van de ene tot de andere. Gewoonlijk is één van de ouders verantwoordelijk, terwijl de andere emotioneel rijper is.

Vriendelijkheid, humor, sociale vaardigheden – al deze kwaliteiten vinden een evenwicht in een gezinshuishouding.

Het ondeugende kind in een gezin komt meestal in de problemen en vraagt veel werk. Als de aandacht verslapt, voelen zowel broers als zussen als de ouders de nare gevolgen van de grappenmaker van het gezin.

Natuurlijk weet je nooit van tevoren wat de persoonlijkheid van je kind zal zijn. Toch is het, als je meer kinderen hebt, niet ongewoon dat een van de kinderen kalm en bedaard is, terwijl de ander de grenzen van de ouders meer op de proef stelt.

Het tweede kind is meestal het ergste

Uit een studie over geboortevolgorde en delinquentie blijkt dat het tweede kind meestal het kleine “monster” van het gezin is.

Een studie werd uitgevoerd aan het Massachusetts Institute of Technology, MIT. De resultaten toonden aan dat het als tweede geboren kind het vaakst gedrag vertoont zoals het uittesten van de grenzen van ouders en broers en zussen.

Sterkere band met de ouders

De onderzoekers concludeerden dat het eerstgeboren kind vaak een sterkere band met de ouders heeft. Deels omdat het het eerste kind van de ouders is en deels omdat zij meer tijd met hen hebben doorgebracht.

Daarom voelt het als tweede geboren kind instinctief het verschil in aandacht en haalt het kattenkwaad uit om meer te krijgen en het in evenwicht te brengen.

Natuurlijk moet je dit soort studies altijd met een korreltje zout nemen, maar het is zeker zinvol!

Druk nu op die DELEN knop hieronder, zodat je broers en zussen dit ook kunnen zien!

Scroll naar boven