Nieuw onderzoek: Dit is waarom Adolf Hitler Joden haatte

Nieuw onderzoek: Dit is waarom Adolf Hitler Joden haatte

Adolf Hitler ontwikkelde zijn Jodenhaat in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet tijdens zijn adolescentie, maar werd door zijn vader Alois geleerd om Joden te haten. Dat zegt historicus Roman Sandgruber.

De Oostenrijkse Sandgruber baseert die conclusie op 31 brieven van Alois Hitler die hij gereconstrueerd heeft. Hij noemt Alois een ”middelmatig mannetje met grootheidswaanzin die zichzelf verheven boven anderen voelde maar eigenlijk een eenvoudig leventje leidde van douanebeambte aan de Oostenrijks-Duitse grens.”

Nieuw onderzoek: Dit is waarom Adolf Hitler Joden haatte

Pandjesbazen

De familie Hitler moest meermaals verhuizen na conflicten met pandjesbazen, die vaak Joods waren. Alois was daarnaast pleitbezorger van de Groot-Duitse oplossing (Oostenrijk bij Duitsland voegen). Ook deze ideeën nam de jonge Adolf grif tot zich: die zouden zelfs leiden tot de Anschluss in 1938.

Buitenechtelijk kind

Alois Hitler werd in 1837 geboren vlakbij de Tsjechische grens en was een buitenechtelijk kind dat de naam Schicklgruber droeg. Wie Alois’ vader was, is niet bekend, maar zijn moeder trouwde toen Alois jong was met Johann Hiedler. Nadat zijn moeder overleed, voedde de broer van Johann de kleine Alois op. In deze familie van de arme boeren is uiteindelijk de naam Hitler ontstaan.

Adolf was het product van zijn vader Alois en Klara Pölzl, een kleinkind van zijn pleegvader. In 1903 stierf Alois plots, in elkaar zakkend aan zijn stamtafel in Gasthaus Stiefler.

Niet verrassend dat de jonge Adolf afstand nam van zijn familie en stelde dat hij ’een kind van het Duitse volk’ was.

 

 

Scroll naar boven