Nieuw onderzoek: baard van een man heeft meer bacteriën dan een hondenvacht

man wearing eyeglasses with black frames

Het is geen geheim dat veel mensen baarden bij mannen aantrekkelijk vinden. Een volle, goed onderhouden baard kan charisma en vastberadenheid uitstralen. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe schoon zo’n baard eigenlijk is? We weten dat er voedselresten of andere zaken in vast kunnen blijven hangen, toch? Onlangs uitgevoerd onderzoek heeft wat licht geworpen op de hygiënische status van baarden en de resultaten zijn niet echt geruststellend.

MRI

Wetenschappers aan de Universiteit van Salzburg hebben zich gebogen over dit intrigerende onderzoek. Hun oorspronkelijke focus was de hygiëne van een MRI-scanner. Is het veilig en hygiënisch om dezelfde scanner te delen tussen mensen en honden? De veronderstelling was dat honden, met al hun bacteriën, de scanner zouden vervuilen en deze minder geschikt zouden maken voor menselijk gebruik.

Echter, de uiteindelijke bevindingen waren verrassend: het waren niet de honden maar juist de mannen met baarden die de grootste mate van vervuiling veroorzaakten!

Schadelijke bacteriën

Om tot deze conclusie te komen, onderzochten de wetenschappers 30 honden en 18 mannen met baarden. Wat ze ontdekten was verontrustend. Niet alleen zat er veel vuil vastgeklampt in de gezichtsbeharing van de mannen, maar zeven van hen hadden zelfs potentieel schadelijke bacteriën in hun baard.

Bij de honden werd dit type bacteriën aanzienlijk minder vaak aangetroffen, slechts bij vier van de dertig onderzochte honden.

Baarden

Wat betekent dit voor de liefhebbers van mannen met baarden? Moeten zij hun voorkeur heroverwegen, of is er een andere uitweg? Gelukkig is een drastische verandering niet nodig. Het volstaat om je baard regelmatig te wassen, zodat deze net zo schoon is als hij oogt. Dit is een waardevolle tip voor mannen met baarden, zodat ze hun charme kunnen behouden zonder een mogelijk gezondheidsrisico te vormen.

In essentie, hoewel dit onderzoek enkele zorgwekkende bevindingen heeft opgeleverd, is er geen reden tot paniek. Met een beetje extra aandacht voor persoonlijke hygiëne kunnen baarden zowel stijlvol als gezond blijven. Dit maakt ze niet alleen aantrekkelijker voor de drager, maar ook voor degenen die ze waarderen.

Scroll naar boven