Nieuw medicijn tegen borstkanker niet vergoed: ”Prijs belangrijker dan mensenlevens”

Net binnen: Overheid plant massale vaccinatiecampagne

Kankerpatiëntenorganisaties zijn woedend om het besluit van zorgminister Ernst Kuipers. Die weigert een nieuw middel tegen een bepaald type borstkanker op te nemen in het basispakket van de zorg. Hij is van mening dat het ”allemaal te duur wordt”.

Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en de Borstkankervereniging Nederland vind dat mensen compleet in de kou worden gezet.

Trodelvy

Het gaat om het middel Trodelvy, dat gebruikt kan worden bij een agressieve vorm van borstkanker. Die vorm ontstaat vaak bij jonge mensen. Trodelvy is bedoeld voor mensen bij wie minstens twee andere behandelingen geen effect meer hebben. Deze mensen worden sowieso niet meer beter.

5,4 maanden langer leven

Door een behandeling met Trodelvy leven patiënten gemiddeld 5,4 maanden langer, stelt het ministerie. Per patiënt moet dat nu bijna 69.000 euro kosten. Dat vinden onze beleidsbepalers iets te veel van het goede. Dat zou in totaal 9,6 miljoen euro moeten kosten, aangezien er ongeveer 139 mensen behandeld worden met het medicijn. En dat geld kan ook ergens anders aan besteed worden.

De prijs die de leverancier vraagt staat niet in verhouding tot de gezondheidswinst, zegt het ministerie. Een korting van 75 procent is nodig, maar “de leverancier is niet bereid gebleken om deze korting te bieden”.

Kuipers stelt dat “ondoelmatige uitgaven” aan het ene medicijn betekent dat er minder geld overblijft voor andere delen van de zorg. Mocht de leverancier alsnog de prijs voldoende laten zakken, dan is de minister bereid het middel eventueel toch op te nemen in het basispakket.

‘Patient betaalt prijs voor falend systeem’

Directeur Cristina Guerrero Paez van de Borstkankervereniging Nederland noemt het “ongelooflijk dat nu precies deze groep geen toegang krijgt tot een nieuwe behandeling”. Het gaat om een groep relatief jonge patiënten met een gemiddelde levensverwachting van een jaar, voor wie nu nauwelijks behandeling mogelijk is.

“Met dit middel wordt hun leven met circa zes maanden verlengd, voor moeders van jonge gezinnen is iedere dag winst er een.” De vereniging is “geschokt” dat beide partijen niet tot overeenstemming zijn gekomen. “Het is de patiënt die de prijs betaalt voor dit falende systeem.”

De NFK benadrukt dat het middel echt meerwaarde heeft voor patiënten. Belangenbehartiger Pauline Evers van de organisatie zegt dan ook dat zonder een rem op de hoge prijzen “de toegang tot middelen met meerwaarde voor de patiënten in de toekomst steeds meer onder druk” komt te staan. “Al vaker hebben we de farmaceutische bedrijven opgeroepen meer maatschappelijk verantwoorde prijzen te vragen.”

Scroll naar boven