Nieuw beleid: uitkeringen vanaf nu heel makkelijk te krijgen

Nieuw beleid: uitkeringen vanaf nu heel makkelijk te krijgen

De gemeente Utrecht heeft een zeer opmerkelijk besluit genomen. Per heden wordt het voor jongeren erg makkelijk om een bijstandsuitkering te krijgen. Volgens de gemeente is dat bedoeld om jongeren beter te kunnen helpen.

Linda Voortman (GroenLinks) is van mening dat wanneer je jongeren gewoon een uitkering geeft, je de kans vermindert dat ze zichzelf in de schulden steken en het vertrouwen in de overheid verliezen. We moesten even drie keer knipperen met onze ogen, maar ze zegt het echt.

Den Haag woedend

De huidige participatiewet schrijft voor dat jongeren in de bijstand moeten voldoen aan strengere regels dan 27-plussers. Zo moeten ze verplicht een maand naar werk of scholing zoeken, voordat ze hun hand op kunnen houden. Ook mogen zij niet bijverdienen.

Het nieuwe beleid zorgde vorig jaar al voor woedende reacties vanuit politiek Den Haag. De gemeente Utrecht is blij met hoe het nu loopt en zet de ingeslagen koers dan ook gewoon voort.

Iedereen moet uitkering kunnen krijgen

Voortman is dolblij met de nieuwe werkwijze: ”Hierdoor stellen we jongeren niet langer achter. Iedereen moet mee kunnen doen en bestaanszekerheid hebben. Voor hen die dat willen, bieden we een uitkering en perspectief.

Aanzuigende werking

Even bestond de vrees dat het nieuwe beleid zou zorgen voor een stroom aan nieuwe aanvragen. Waarom zou je immers gaan werken als de gemeente Utrecht je gewoon gratis geld wil geven? De aanzuigende werking bleef echter uit en daarom blijven de nieuwe regels van kracht tot minimaal januari 2025.

Scroll naar boven