Nieuw: anticonceptiepil voor mannen

Nieuw: anticonceptiepil voor mannen

Onderzoekers zijn al jaren bezig met het ontwikkelen van een anticonceptiepil voor mannen. Nu lijkt er een doorbraak te zijn, want een dergelijke pil is positief getest op muizen. Is deze pil binnenkort ook te slikken door mannen?

Sperma verlammen

Amerikaanse onderzoekers hebben een middel gevonden dat sperma tijdelijk verlamt zodat het niet richting een eitje kan zwemmen. Momenteel zijn er maar twee soorten anticonceptie beschikbaar voor mannen. Of ze dragen een condoom, of ze laten zich steriliseren.

Bij vrouwen moet maandelijks één eitje geblokkeerd worden, maar bij mannen gaat het om miljoenen zaadcellen. En daar lag het probleem. De klassieke pil voor vrouwen laat de eisprong staken, maar het tot een halt brengen van de zaadcelproductie is niet zomaar gepiept.

Prof. dr. Wilfried Gyselaers van het Belgische ziekenhuis Oost-Limburg legt uit hoe het nieuwe middel werkt: “Er is een molecule die ervoor zorgt dat de zaadcellen energie krijgen. Het nu gevonden middel zorgt ervoor dat die molecule z’n werk niet meer kan doen. Het verlamt de zaadcellen.”

Het middel werkt zonder hormonen en is volgens Gyselaers te vergelijken met een medicijn: het bevat een eiwit dat zorgt dat de molecule z’n werk niet kan doen.

Prik in je bil

Wie denkt dat het om een pilletje gaat heeft het mis. Mannen moeten zichzelf met een naald in hun billen injecteren, vlak voor de daad. Dan zijn ze onvruchtbaar voor 2.5 tot 3 uur.

Zo werkt het nu bij muizen. De volgende testfase zal op varkens gebeuren en daarna komen mensen aan de beurt. Voorlopig is het middel dus nog niet op de markt.

Scroll naar boven