Een aantal politieke partijen wil dat het kabinet snel gaat kijken naar drastische maatregelen om vaccinaties tegen kinderziekten te laten stijgen.
Het aantal ingeënte kinderen in Nederland ligt inmiddels onder de kritische 95 procent, met 92 procent, aldus de NOS. Dat brengt een aantal risico’s met zich mee, waar de Kamer zeer bezorgd over is.
Een aantal politieke partijen wil dat er onderzocht wordt wat er gedaan kan worden om het percentage weer boven de 95 procent te krijgen, waardoor de kans op verdere besmettingen bijna nul is.
Het VVD wil dat er gekeken wordt naar de mogelijkheid om ouders die weigeren hun kind in te enten, te korten via kindgebonden toeslagen, zoals kinderbijslag. De partij deed hierbij inspiratie op In Australië, wat volgens RTL een beleid hanteert van: „geen prik, geen geld.”
Daarnaast moet er worden onderzocht of kinderen zonder vaccinaties geweigerd kunnen worden als ze op een kinderdagverblijf of kleuterschool worden toegelaten. D66 is bezig met een initiatiefwetsvoorstel hiervoor.
Volgens de NOS vertelde Kamerlid Veldman: „We moeten bereid zijn om na te denken over verregaande maatregelen, waarvan we hopen dat we ze uiteindelijk nooit hoeven in te zetten. We beschermen kinderen wel met fietshelmen en dichtgeplakte stopcontacten. Bizar dat er ouders zijn die ze niet beschermen tegen dodelijke ziektes.”
Het kabinet zal onderzoek doen naar de zaken die de Kamer aandraagt, maar staatssecretaris Blokuis geeft aan dat dit niet wil zeggen dat het ook allemaal wordt gedaan.
Er is een groep ouders die ervan overtuigd is dat inenten gevaren met zich meebrengt, dat het dodelijk kan zijn en autisme veroorzaakt. Het Kabinet wil deze ouders o.a. overtuigen via gesprekken met consultatiebureaumedewerkers.
Er zal tevens een team op sociale media actief zijn om te reageren op onzinverhalen over de mogelijke gevaren van inentingen.
Wat vind jij van deze maatregelen? Deel jouw mening in de reacties op Facebook!
https://youtu.be/X_60YTAxIkY
Bron: RTL Nieuws & NOS