Net binnen: zorgverzekering wordt volgend jaar definitief aanzienlijk duurder

Uit onderzoek bleek al dat we de komende jaren veel meer moeten betalen voor onze zorgverzekering maar nu zijn de cijfers ook uitgelekt waar te zien is wat er tijdens prinsjesdag op 19 september aangekondigd gaat worden. Er wordt verwacht dat je zo’n 12 euro per maand extra gaat betalen.

Waarom stijgen de zorgkosten?

Volgens deskundigen gaan de kosten voor de zorg erg snel omhoog. Dit gebeurde de laatste jaren ook al, maar toen ging het nog goed met onze economie.

Een groot probleem is dat er steeds meer oude mensen zijn, en die kosten veel geld in de zorg. Hierdoor gaat de rekening flink omhoog.

De cijfers zijn niet goed

De zorgkosten stijgen de komende vijf jaar met 3,5 procent per jaar. Dat is veel meer dan onze economie groeit, namelijk 1,2 procent. Dat betekent dat de kosten veel sneller stijgen dan het geld dat we met z’n allen verdienen, hier moet wel aan toegevoegd worden dat het bedrag dat genoemd wordt niet definitief is omdat zorgverzekeraars uiteindelijk zelf bepalen hoeveel je moet betalen.

Volgens deskundigen gaat Nederland in 2027 10,4 procent van ons geld uitgeven aan zorg. Een jaar later, in 2028, wordt dat zelfs 10,6 procent. De samenleving moet deze hoge rekening betalen.

Wat betekent dit voor jou?

Omdat de kosten voor de zorg blijven stijgen, zal de premie die je moet betalen voor je zorgverzekering ook omhooggaan. Het ziet er zelfs naar uit dat de premie harder stijgt dan ooit tevoren. Veel mensen vinden de zorgpremie nu al te duur en gaan niet naar de dokter als dat nodig is. Dit is een probleem dat de politiek moet aanpakken.

Op Prinsjesdag, 19 september, horen we precies hoeveel de zorgverzekering volgend jaar kost. Dan wordt de prijs bekendgemaakt. De zorgverzekeraars hebben tot 12 november de tijd om aan hun klanten te vertellen hoeveel zij moeten betalen voor hun zorgverzekering.

Scroll naar boven