Net binnen: schietpartij in Brussel, dader plaatst een videoboodschap online

Net binnen: schietpartij in Brussel, dader plaatst een videoboodschap online

In de Ieperlaan in Brussel heeft maandagavond een schietpartij plaatsgevonden. Daarbij zijn twee Zweden omgekomen.

Dat bevestigen de lokale autoriteiten. Volgens de eerste informatie gaat het om twee Zweedse voetbalsupporters. De dader is op de vlucht en is nog niet gepakt.

Centrum

Volgens de eerste informatie gebeurde het rond 19.15 uur bij het Saincteletteplein de Ieperlaan, en de Negende Linielaan in het centrum van Brussel.

Op uitgelekte beelden is te zien hoe een man in een oranje jas en een witte helm op een scooter aankomt. Hij stapt af en lost meerdere schoten met een Kalasjnikov.

Meerdere personen vluchten een flatgebouw in, waarna de schutter hen achtervolgt. Daar opent hij opnieuw het vuur. Een man die naar buiten probeert te vluchten, valt neer. De schutter vuurt daarop nogmaals op de man, die al op de grond ligt.

Op sociale media zou ook al een filmpje rondgaan waarin een man in een gelijkaardige fluojas in het Arabisch verklaart dat hij net drie Zweden heeft neergeschoten en dat hij uit wraak handelde.

Lid van IS

In de video zegt de vermoedelijke dader dat hij lid is van Islamitische Staat. Hij zegt te hebben gehandeld uit wraak om de dood van moslims te wreken.

Hij schept op over het doden van ongelovigen en zegt bereid te zijn om zelf ook te sterven voor zijn religie. Op beelden is te zien welke wapens hij had:

Veiligheidsmaatregelen voetbalstadion

De Belgische premier Alexander De Croo, de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Justitie voeren een zwaar crisisoverleg.

Inmiddels zijn er rond het Koning Boudewijnstadion in Brussel extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Daar wordt het duel tussen gevoetbald tussen België en Zweden.

 

Scroll naar boven