Net binnen: Ook Jaap van Dissel (RIVM) gebruikte zijn privémail voor werk

RIVM waarschuwt mensen in 4 provincies: ''Zeer gevaarlijk''

Langzaamaan vallen de lijken uit de kast. Nadat eerder voormalig coronaminister Hugo de Jonge werd betrapt op het gebruik van zijn persoonlijke e-mailadres voor werk, blijkt ook RIVM-voorman Jaap van Dissel dit te hebben gedaan.

Dit wordt bevestigd door een woordvoerder van het RIVM, dat daarmee reageert op de onthulling van De Volkskrant. De woordvoerder haast zich erbij te zeggen dat er vanuit het e-mailadres geen ”departementaal vertrouwelijke informatie is verstuurd.”

Inloggen duurde soms lang

De RIVM-zegsman verklaart dat van Dissel zijn Gmail-account heeft gebruikt om ‘praktische redenen’ tijdens de corona crisis. Er werd destijds immers veel vanuit huis gewerkt en op locaties waar Van Dissel werkte, werkten de systemen van het RIVM niet altijd mee.  ”Zo duurde inloggen soms bijvoorbeeld erg lang.”

Van Dissel was gewaarschuwd

Het is frappant dat deze onthulling nu naar buiten komt, want aan het begin van de coronacrisis werd intern bij het RIVM nog expliciet gewaarschuwd voor het gebruik van privémail. Dit blijkt uit documenten die zijn vrijgegeven via een WOB-verzoek.

Niets te verbergen

De gezondheidsdienst verklaart dat Van Dissel zijn eigen e-mailadres niet heeft gebruikt om te communiceren met Hugo de Jonge.

Men snapt dat er wellicht een beeld zou kunnen ontstaan over ‘een gebrek aan transparantie’. De kans dat er informatie is gewist acht het RIVM ‘onwaarschijnlijk’. Van Dissel zou ‘in principe’ altijd het RIVM-secretariaat of andere adressen van het RIVM hebben ge-cc’d. Daardoor blijven e-mails beschikbaar voor WOB-verzoeken en onderzoeken.

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven