Net binnen: Nieuwe wet voor contant geld op komst

Net binnen: Nieuwe wet voor contant geld op komst

Contant geld is al een paar maanden een flinke discussie. Komt er nu wel of geen digitale munt. En hoe lang kunnen we nog contant blijven betalen? De Europese Commissie wil winkels en instellingen nu verplichten om contant geld aan te nemen.

Wet

De EU wil dat ‘pin only’ winkels, waar je dus alleen maar kunt betalen met je pinpas of je mobiel bankieren app, verdwijnen. Maar het demissionaire kabinet is daar vooralsnog erg kritisch op.

Volgens de Commissie is nergens formeel vastgelegd wat de euro als wettig betaalmiddel betekent. Daarom vindt de EU dat nieuwe regels ingevoerd moeten worden.

Net binnen: Nieuwe wet voor contant geld op komst

Overal accepteren

Wat je nu ziet, zijn dat steeds meer winkels betalingen met contant geld weigeren. Dat moet stoppen, zo vindt de EU. Cash geld moet overal worden geaccepteerd.

Er zijn echter wel enkele uitzonderingen mogelijk. Want winkeliers mogen biljetten en munten weigeren als ze daar ‘goede redenen’ voor hebben. Wanneer er bijvoorbeeld niet voldoende wisselgeld in een kassa zit, mag er worden verzocht om via pin te betalen.

Pin-only verboden

Door het wetsvoorstel worden ‘pin-only’ winkels verboden. ”Het eenzijdig weigeren van contant geld, zoals nu bijvoorbeeld soms wordt gedaan door een ‘pin-only-sticker’ mag niet”, zo schrijft het demissionaire kabinet in een eerste reactie. Winkels mogen ook geen extra kosten rekenen voor betalingen met contant geld.

Net binnen: Nieuwe wet voor contant geld op komst

Kabinet kritisch

Het kabinet is echter niet zo blij met de wet. Die is volgens onze beleidsbepalers ’te vaag’.

Anyway, het kabinet vraagt zich af of betalingen aan overheden zoals boetes en belastingschulden ook onder de regels gaan vallen. Ook moet er volgens Rutte en consorten een uitzondering worden gemaakt wanneer de veiligheid in het geding is. Als voorbeeld noemen zijn bussen.

Wanneer de wet er komt en hoe deze er precies uit zal gaan zien, is nog niet bekend. Alle lidstaten van het Parlement moeten er eerst mee instemmen.

Scroll naar boven