Net binnen: kabinet geeft iedereen komende maanden flinke korting op energierekening

Rutte wil Oekraïne tóch bij de EU halen: ''Ik heb me vergist''

Huishoudens krijgen een groter voordeel van het prijsplafond dan in het originele plan. Vooral op het gebied van elektriciteit heeft het kabinet de maatregel nog flink aangepast. Wie onder het prijsplafond valt, betaalt nog maximaal ruim 240 euro per maand. Om huishoudens in november en december te helpen wordt er ook nog een korting van 190 euro per maand doorgevoerd. Dit geldt voor alle huishoudens, ook mensen met een vast contract.

Daar hangt wel een gigantisch prijskaartje aan voor het Rijk: de maatregelen kosten de Staat -als de energieprijzen op een vergelijkbaar niveau blijven- zo’n 23,5 miljard euro. Dit bedrag is nog exclusief de kosten voor de ondersteuning van energie-intensief mkb’ers, zoals bakkers. Dat pakket moet nog worden gemaakt.

Het plafond voor elektriciteit gaat omhoog van 2400 naar 2900 kilowattuur per jaar, meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. En het maximumtarief, vorige week stevig bekritiseerd door coalitie en oppositie, gaat flink omlaag van 70 naar 40 cent.

Ook voor het gastarief draait het kabinet nog aan de knoppen. Het maximumtarief gaat van 1,50 euro per kuub naar 1,45 euro. Het verbruiksplafond blijft wel op 1200 kuub per jaar liggen. Boven dat verbruik, en de 2900 kilowattuur elektriciteit, blijven consumenten wel de marktprijs betalen. Wie onder het prijsplafond blijft, gaat dus maximaal zo’n 240 euro per maand voor zijn energierekening betalen.

Volgend jaar

Het prijsplafond geldt voor heel 2023 en gaat in per 1 januari 2023. Om huishoudens begin deze winter al te helpen ontvangen huishoudens en andere kleinverbruikers in november en december een vaste korting van 190 euro per maand op de energierekening. Deze compensatie is voor alle kleinverbruikers, huishoudens en kleine mkb’ers, hetzelfde en wordt verrekend via de energieleveranciers.

Warmtepomp

„Met deze invulling blijft de prikkel om energie te besparen bestaan en sluit het plafond beter aan bij huishoudens die verwarmen met een (hybride) warmtepomp en daardoor meer elektriciteit en minder gas gebruiken”, meldt het ministerie.

De maximumtarieven van het prijsplafond betreffen de variabele leveringstarieven, inclusief energiebelasting en btw. Een huishouden met een gemiddeld verbruik heeft in 2023 in totaal zo’n 2500 euro voordeel van het prijsplafond. In 2021 was het gemiddelde verbruik van een huishouden 1.200 kuub gas en 2.460 kilowattuur elektriciteit (CBS).

Warmtenet

Ook huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet gaan profiteren van het prijsplafond. Het tarief wordt gekoppeld aan de het prijsplafond voor gas en wordt 47,39 euro per gigajoule warmte. Tot welk verbruik het prijsplafond geldt en de uitvoering van het plafond voor warmtenetten wordt de komende tijd bij het ministerie verder uitgewerkt. „Omdat het prijsplafond niet goed aansluit bij huishoudens die gebruik maken van blokverwarming, waarbij meerdere huishoudens achter één aansluiting zitten, onderzoekt het kabinet ook of er alternatieve mogelijkheden zijn om hen in dezelfde mate te ondersteunen.”

Scroll naar boven