Net binnen: Beroemde topsporter overleden

low-angle photo of lightened candles

Joan Haanappel, een naam die onlosmakelijk verbonden is met de kunstschaatswereld, is op 83-jarige leeftijd overleden. Na een indrukwekkende carrière op het ijs, maakte ze naam als een van de meest vooraanstaande tv-commentatoren in Nederland, vooral bekend van haar werk bij Studio Sport vanaf de jaren zeventig.

Van het ijs naar de microfoon

Haanappel’s overgang van professioneel kunstschaatsster naar commentator was naadloos, mede dankzij haar diepgaande kennis van de sport. Deze kennis stelde haar in staat om complexe technieken en bewegingen op een begrijpelijke manier uit te leggen aan het grote publiek. Arno Vermeulen, chef commentatoren bij de NOS, herinnert haar als een unieke stem in de sportjournalistiek, die met gemak de fijne kneepjes van het kunstschaatsen overbracht.

Een kritische en heldere blik

Wat Haanappel onderscheidde van veel andere voormalige atleten in de commentaarwereld, was haar vermogen om kritisch en duidelijk te zijn. Ze schuwde het niet om haar mening te geven, wat haar respect opleverde van zowel collega’s als kijkers.

Dit maakte haar tot een betrouwbare bron van informatie en inzichten, zowel voor de doorgewinterde kunstschaatsfans als voor nieuwkomers in de sport.

Een stem voor meerdere platformen

Naast haar werk voor de NOS, leende Haanappel haar expertise ook uit aan internationale zenders zoals Eurosport en het Duitse ZDF, en was ze te zien in een sportprogramma voor de AVRO. Haar bijdrage aan de sportjournalistiek ging verder dan alleen het nationale toneel.

Vermeulen benadrukt hoe Haanappel’s stem hielp om miljoenen mensen aan de sport te binden en hoe haar commentaar bijdroeg aan de populariteit van het kunstschaatsen.

Een blijvende nalatenschap

Joan Haanappel zal herinnerd worden als een pionier in de sportjournalistiek, wiens passie voor en kennis van het kunstschaatsen haar hielpen om een generatie kijkers te vormen. Haar nalatenschap leeft voort in de vele wedstrijden die zij van commentaar voorzag, en in de harten van de sportliefhebbers die door haar stem het kunstschaatsen leerden kennen en waarderen.

Scroll naar boven