Nelson (28) kwam naar Nederland voor een beter leven, slaapt nu in een park

Nelson (28) kwam naar Nederland voor een beter leven, slaapt nu in een park

De 28-jarige Nelson kwam vijf jaar geleden naar Nederland voor een beter leven. Vijf jaar later slaapt hij onder een boom, in het Museumpark. Volgens Nelson is hij kwetsbaar en wordt hij overgelaten aan zijn lot.

Dakloos

In de zomer van 2018 overtuigt Nelson zijn moeder dat hij naar Nederland gaat om het hier ’te gaan maken’. Het afscheid, zeer emotioneel, kan hij zich nog goed herinneren.

Zijn moeder adviseert hem geen ‘domme dingen’ te doen. ”Ik knikte, droogde mijn tranen en stapte met goede moed op de trein naar Nederland.”

Inmiddels is hij dakloos. De Portugese arbeidsmigrant slaapt elke dag onder een monumentale boom in het Museumpark. Hij heeft het gras rondom de boom zelfs verwijderd. Op de grond ligt een zeil en een slaapzak. De enige bezittingen die hij nog heeft.


Makkelijk is het allemaal niet. De takken van de boom beschermen hem tegen harde regenbuien. ”Ik word wel een beetje nat, maar dat is niet erg.” Hij krijgt gezelschap van een rat. ”Wanneer ik een huis heb gevonden, ga ik die rat adopteren.”

Geen spijt

Hij heeft geen spijt van zijn komst naar Nederland. ”Hier kon ik veel meer verdienen dan in Portugal.” Hij wil zijn moeder helpen. ”Zodra ik werk had gevonden, beloofde ik haar geld te sturen.”

De eerste jaren doet hij dat ook. Hij werkt als pakketbezorger, schoonmaker en heeft verschillende baantjes in de bouw en tuinbouw.

In het begin gaat het uitstekend met Nelson. Hij heeft een woning, meerdere vrouwen en zelfs een PlayStation. Hij voelt zich de koning te rijk.

Ellende

Maar het leven in Rotterdam is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. ”Soms was er geen werk voor mij. Corona was niet goed voor mij. Sommige opdrachtgevers betaalden gewoon niet of heel slecht. Dan was er geen geld voor de huur en belandde ik op straat.”

Uiteindelijk krijgt hij een mooie kans bij hostel Thuis bij Schell. Hier kan hij wonen en werken. ”Soms van 12 uur ’s middags tot 3 uur ’s nachts. Eerst kamers schoonmaken, daarna de toiletten. En ik moest dan ook nog eens de was doen.” Een oude collega vertelt dat Nelson hard werkt.

”Maar hij zorgde ook voor problemen.” Wat hij daar precies mee bedoelt wil hij niet vertellen. ”Deze jongens heeft dringend hulp nodig.”

Nelson (28) kwam naar Nederland voor een beter leven, slaapt nu in een park

Eigen schuld

Volgens Nelson is hij vergeten zijn identiteitskaart te verlengen. ”Ik was alleen maar aan het werk. Nu kan ik niet meer in het hostel verblijven, want dan loopt mijn baas kans op een boete.”

Toch probeert Nelson zonder papieren aan de slag te gaan. Vorige week nog bij cafe Ari aan de Nieuwe Binnenwerg. Hij werkte drie uur in de spoedkeuken.

Maar toen kwam de eigenaar erachter dat zijn papieren niet klopten. Nelson werd direct weggestuurd en kreeg geen euro voor zijn harde werk.

En nu zit hij dus op een zeiltje onder een boom. Hij wil niet naar de nachtopvangen, tussen mensen die gebruiken. ”Ik wil dat niet. Misschien neem ik hun gebruik wel over en dan is er geen weg meer terug.”

Gelukkig in Nederland

Ondanks zijn situatie is Nelson ‘gelukkig’ in Nederland. Hij vermaakt zich wel onder de boom. ”Ik denk de hele dag aan de toekomst. Ik wil een eigen horecazaak, een dak boven mijn hoofd en een gezin. In Rotterdam, want hier ben ik gelukkig”

Scroll naar boven