Nel (80) plaatste een slimme meter, krijgt rekening van ruim 543.000 euro

Nel

Twee maanden geleden kreeg de 80-jarige Nel Orth uit Spijkenisse de schrik van haar leven. Wanneer ze de applicatie met haar energieverbruik opent, weet ze niet wat ze ziet. 

Slimme meter

Of Orth even een bedrag van 543.709,13 euro wil betalen voor de stroom die ze in de maand oktober heeft verbruikt. Ruim een half miljoen euro.

Bovendien lijkt het haar energieleverancier een beter plan als de vrouw haar maandag aanpast naar 2.945 euro per maand.

Foutje?

Gaat het hier om een foutje in de app, of is Nel echt een grootverbruiker? De ellende begint eind september wanneer Nel een slimme meter laat plaatsen.

”Ik ben zelf ook slim, maar heb uiteindelijk toch een slimme meter genomen”, zo lacht ze. Daardoor kon ze via een app op haar telefoon haar verbruik in de gaten houden. Maar is dat achteraf wel zo’n slimme zet gebleken? Binnen no time schrikt Nel zich het ongans.

Want vorige maand zou Nel voor maar liefst 543,709,13 euro aan stroom hebben verbruikt. Ze zou er in haar eentje 1,9 miljoen kilowattuur doorheen hebben gejaagd. Dat is wat zo’n 1.000 huishoudens in een heel jaar verbruiken.

Nel (80) plaatste een slimme meter, krijgt rekening van ruim 543.000 euro

Maandbedrag

Nel betaalt momenteel 162 euro per maand, maar van haar energieleverancier kan ze dat het beste verhogen naar 2.945 euro per maand.

”Ik zou willen dat dat mijn inkomen zou zijn”, aldus de alleenstaande Nel. Ze belt naar de klantenservice van Essent, maar daar komt ze geen steek verder.

Een medewerker noemt het bedrag wel ‘iets aan de hoge kant’. Nel heeft inmiddels al tien! keer gebeld, maar weet nu nog steeds niet hoe of wat.

”Je kan bellen wat je wilt, maar ze doen er niets aan. Je loopt gewoon tegen een muur aan.”

Opgelost

Inmiddels heeft de regionale televisiezender RTV Rijnmond contact opgenomen met Essent. En zoals dat vaak gaat als iets in de media komt, ging het toen ineens snel.

Binnen enkele uren was het opgelost. Volgens Essent is het ‘uitzonderlijk’ dat dit gebeurd is. ”Tijdens het wisselen van de meter is waarschijnlijk de meter naar nul gezet en op basis daarvan is het advies aangepast. We vinden de onrust echt erg vervelend.”

Maar het bedrag van ruim een half miljoen staat er momenteel nog steeds. Het maandbedrag is wel weer bijgesteld, naar 145 euro.

Om de proef op de som te nemen belt Nel opnieuw naar Essent. Een medewerker verwijst haar door naar netbeheerder Stedin. En Stedin? Die verwijst haar weer terug naar Essent.

Scroll naar boven