Nederlandse Petra in Mallorca opgejaagd door haai van drie meter lang

Nederlandse Petra in Mallorca opgejaagd door haai van drie meter lang

Mallorca is een prachtig vakantieplekje, daar zijn we het denk ik wel over eens. Nederlanders verkassen in juli en augustus jaarlijks massaal naar het eiland. Zon, zee, strand, ligstoel en: sinds deze zomer haaien bij de kust. Petra kan er inmiddels over meepraten.

Aan Hart van Nederland vertelt Petra wat er precies gebeurd is. ”De zee was vanmorgen een beetje wild. Ik had al een beetje een onstuimig gevoel…”


”En opeens kwam er een haai. In eerste instantie leek het op iets anders. Mijn man en ik dachten eigenlijk dat er iemand in het water lag te verdrinken. Iedereen moest opeens de zee uit.”

EEN HAAI!

De haai waar het om ging, was twee tot drie meter lang. ”Het is zo mooi, want het is ook hun water waar je in zwemt. Het is een heel bijzondere ervaring geweest. Ik vond het supermooi. Ik was echt helemaal excited. Ik dacht: wij maken nu gewoon mee dat we hier een haai zien!”

De kustwacht is er als de kippen bij en haalt iedereen de zee uit. Na een paar minuten en controles mag daarna iedereen de zee weer in.

Badgasten krijgen echter wel nog een belangrijke tip: ‘Zorg dat je verticaal blijft, dan ziet een haai je niet als prooi’. Het is gelukkig goed afgelopen.

Petra was en is helemaal niet bang. ”Wij gaan dadelijk gewoon weer lekker op het strand liggen en weer lekker de zee in”, zo besluit ze.

Waarom komen haaien naar de kust?

Recentelijk komt het (iets te) vaak voor dat haaien naar de Spaanse kusten zwemmen. Waarom dat zo is, is volgens de site spanjevandaag.com niet duidelijk.

Het vermoeden bestaat dat ze op zoek zijn naar voedsel, of gezondheidsproblemen hebben. Ook klimaatverandering kan er mee te maken hebben.

Maar wat kun je nu het beste doen wanneer je geconfronteerd wordt met een haai? Er bestaan verschillende adviezen, maar kalm blijven is het meest belangrijk.

Op spanjevandaag.com vertelt een expert dat een haai ‘vergelijkbaar’ is met een hond. Ze ruiken het wanneer je bang bent, dus je kunt jezelf het best stil houden. Ook is het aan te raden om zachte bewegingen te maken en als het mogelijk is moet oogcontact gemaakt worden.

Je moet dus geen vluchtbewegingen maken. “Je kunt zelfs naar de haai zwemmen, bubbels uitblazen of een hard geluid onder water maken. De haai zal op deze manier identificeren dat we niet zijn prooi zijn.”

Scroll naar boven