Nederlander doet mee aan stierenrennen in Spanje, wordt vol gespietst in zijn kruis

Nederlander doet mee aan stierenrennen in Spanje, wordt gespietst in zijn kruis

Stierenrennen is een eeuwenoude traditie in Spanje. Lokale mensen vinden het ontzettend grappig om een stier voor de gek te houden met een rode lap, om het aanstormde beest vervolgens te ontwijken. Lachien, gieren en… gespietst worden in je ballen.

Gaat wel eens fout

Want soms gaat het wel eens fout. Niet dat iemand daar medelijden mee heeft, maar goed. Vorige week donderdag is een 58-jarige man uit ons land gegrepen door een stier.

De man besloot om naar het Zuid-Europese land af te reizen en dan specifiek naar Pamplona. Daar maakte hij zijn opwachting in de straten.

Maar het liep niet helemaal lekker af voor de Nederlander, aangezien de stier hem precies wist te raken in zijn ballen. Hij is met spoed afgevoerd naar de eerste hulp.

Medisch rapport

Eenmaal op de eerste hulp in Navarra aangekomen, bleken zijn janneman het net te hebben overleefd. Wel ging de hoorn dwars door zijn been.

De zoon van de man, die zijn vader gezelschap hield in Pamploma, heeft aan de plaatselijke krant Diario De Nevarra verklaard dat zijn vader al 20 jaar droomde van stierenrennen.

Nu hij eindelijk een keer mee mocht doen, liep dat niet zo goed af. Volgens een arts heeft de man geluk dat hij het kan navertellen. Toch zou het inmiddels weer goed gaan met de man. De zoon vertelt dat zijn vader ‘kan lachen’ om wat er gebeurd is.

San Fermin

De vader deed mee aan het zogeheten San Fermin. Hier rennen vechtstieren honderden mensen achterna door smalle straatjes. In de ochtend wordt een raket afgevuurd om de beesten te laten schrikken.

Omdat de stieren zo bang zijn, botsen ze vaak op muren en hardlopers. Deelnemers dragen traditionale witte overhemden en rode sjaals.

Stieren afgemaakt

De races duren slechts enkele minuten, waarna er volop gefeest wordt. Vorig jaar werd er vier renners gegrepen door stieren. Sinds 1910 hebben zestien lopers het niet overleefd.

De rennende stieren worden in de middag afgemaakt door stierenvechters alias matadors. Dierenbeschermingsorganisaties zijn fel tegen de races. Ieder jaar worden er namelijk 48 stieren afgeslacht. Zij vinden dat men de traditie moet laten varen om de stieren te beschermen.

Onderstaand de beelden (vanaf minuut 1.17):

Pamplona runner brutally trampled by charging bulls during annual festival

 

Scroll naar boven