Nederland zet poorten open: tienduizenden asielzoekers in aantocht

Asielzoekers

Nederland staat aan de vooravond van een groot probleem. Er zijn namelijk veel meer asielzoekers op weg naar ons land, dan waarop werd gerekend.

In totaal zijn er duizenden extra opvangplekken nodig bij het COA. In 2024 zijn er 77.100 extra plekken nodig. Een bizar aantal.

Recht op woning

Staatssecretaris Eric van der Burg (asielzaken) maakt zich grote zorgen. Dit jaar komen er zo’n 70.000 asielzoekers naar Nederland.

Volgend jaar en ook in 2025 stijgt dat aantal naar meer dan 97.000. Er wordt verwacht dat een groot gedeelte minderjarig is.

De druk op gemeenten neemt hierdoor fors toe. Die moeten namelijk niet alleen noodopvang bieden, maar zijn daarnaast verplicht asielzoekers met een verblijfsvergunning een woning te geven.

In de tweede helft van 2023, gaat het alleen al om 27.300 mensen. En dat terwijl Nederlanders zelf genoodzaakt zijn om jarenlang te wachten op een huis.

Nederland zet poorten open: tienduizenden asielzoekers in aantocht

Grote zorgen

Van der Burg zegt zicht grote zorgen te maken. Niet alleen heeft hij geen idee meer waar hij mensen moet opvangen, ook wordt verwacht dat er nog veel meer Oekraïners gaan komen.

Op dit moment vangt Nederland 90.000 Oekraïners op. De staatssecretaris denkt dat er nog ‘veel meer’ zullen komen en die hebben ook recht op een woning.

Sneller verblijfsvergunning geven

Uit cijfers blijkt dat 80 tot 85 procent van alle asielverzoeken wordt ingewilligd. Dat percentage ligt lager dan in andere Europese landen.

Het kabinet wil daar graag iets aan doen. Het is al bekend dat Syriërs en Jemenieten snel voor inwilliging in aanmerking komen.

Nu willen onze politieke leiders ook dat mensen uit bijvoorbeeld Algerije en Moldavië, die weinig kans hebben op een verblijfsvergunning, sneller geholpen worden.

IND overbelast

In Nederland is het momenteel zo geregeld dat de IND moet aantonen dat asiel voor een aanvrager niet nodig is in plaats van dat een asielzoeker zelf moet aantonen dat hij recht heeft op asiel.

Het kabinet wil dat de IND zijn kwaliteitscontrole verbetert. Maar in een reactie zegt de IND dat zij zwaar overbelast zijn.

”Meer dan 70.000 mensen die asiel zullen aanvragen, is een ‘drie keer zo hoog aantal aanvragen’ als waar de IND op is ingericht.”

Scroll naar boven