Het Centraal Planbureau (CPB) heeft berekend dat Nederland rechtstreeks afstevent op een enorme crisis. Anders gezegd: het aantal Nederlanders dat met armoede te maken zal krijgen, gaat volgens berekeningen fors stijgen.
Als het kabinet niet ingrijpt, zal 6 procent van onze bevolking in 2024 in armoede leven. Voor de goede orde: dat zijn meer dan een miljoen mensen. Een belangrijke oorzaak is hiervan is het aflopen van koopkrachtsteun, zoals het prijsplafond voor de energierekening.
Steun voor kwetsbare groepen
Om te voorkomen dat meer dan een miljoen mensen in armoede zullen leven, zal het kabinet nieuwe steun moeten geven aan kwetsbare groepen. Minister Van Gennip van Sociale Zaken is geschrokken van het verdrietige toekomstbeeld. Ze wil er hard aan gaan werken om ervoor te zorgen dat mensen ‘de wind in hun rug’ voelen.
Het CPB rekent dit jaar op een ongeveer gelijkblijvende koopkracht. Het plabureau becijfert dat de koopkracht volgend jaar lager ligt dan in 2021.
Bezorgd om schatkist
Het CPB heeft wel positief nieuws over het economische plaatje. De economie groeit dit jaar, maar volgend jaar ook met 1.5 procent. Ook de staatsschuld valt mee, al is het CPB wel bezorgd over de gevolgen op lange termijn.
Ondanks een koopkrachtplus, neemt het aantal mensen in armoede komend jaar toe. https://t.co/ksnhcAwRI7
— De Telegraaf (@telegraaf) March 9, 2023