Nederland moet uitgeprocedeerde Algerijnen duizenden euro’s schadevergoeding betalen

Nederland moet uitgeprocedeerde Algerijnen duizenden euro's schadevergoeding betalen

De Raad van State heeft vandaag bepaald dat Nederland drie uitgeprocedeerde Algerijnse asielzoekers recht hebben op een schadevergoeding van duizenden euro’s. Het trio zit in afwachting van uitzetting in een detentiecentrum, maar Algerije weigert haar onderdanen ’terug te nemen’ De rechter vindt detentie daarom ‘niet geoorloofd’.

Staatssecretaris Eric van der Burg moet twee van de drie Algerijnen respectievelijk 17.000 euro per persoon betalen. De twee zaten sinds begin dit jaar in detentie. De derde Noord-Afrikaan kreeg 2.400 euro vakantiegeld, voor drie weekjes in een detentiecentrum. Er zijn banen die minder goed betalen 😉

Van der Burg vindt het vastzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers noodzakelijk, zodat ze niet gezocht hoeven te worden als de dag van uitzetting aanbreekt. Maar die dag komt alleen nooit.

Algerije werkt Nederland tegen

Algerijnen die in Nederland verblijven, hebben een zogeheten laissez-passer nodig om naar hun thuisland getranporteerd te kunnen worden. Dat is tijdelijk reisdocument dat door de Algerijnse overheid verstrekt moet worden. Het probleem zit hem in het feit dat zij dit expres niet doen, zodat Nederland deze mensen niet kan uitzetten.

Mogelijk meer geld voor Algerijnen

De uitspraak van de Raad van State heeft mogelijk grote financiële gevolgen voor Nederland. Er blijken namelijk nog veel meer Algerijnen in detentie op uitzetting te wachten. Hoeveel dat er precies zijn weet blijkbaar niemand. Sinds het begin van de coronapandemie zijn meer dan 250 aanvragen voor een laissez-passer gedaan. Deze zijn allemaal afgewezen door Algerije.

Niet al deze mensen zitten in detentie, maar het zou zomaar kunnen dat degenen die wel vastzitten, de betekenis van het woord schadevergoeding snel gaan opzoeken.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven