Nederland in top van landen die meeste nieuwkomers toelaat

aanvragen nieuwkomers

In Nederland wordt veruit het grootste percentage verzoeken goedgekeurd, blijkt uit een publicatie van De Telegraaf, die zich baseert op gegevens van Eurostat. Maar liefst 80% van deze aanvragen krijgt groen licht, waardoor Nederland zich bij de top drie van Europese landen schaart die de meeste aanvragen goedkeuren.

Top Landen EU

Enkel Estland en Ierland laten een hoger goedkeuringspercentage noteren. De demissionaire staatssecretaris Eric van der Burg heeft echter plannen om dit beleid te heroverwegen. Afgelopen jaar kon vier op de vijf aanvragers die naar Nederland kwamen, hier permanent verblijven.

Dit percentage is beduidend hoger dan in de omliggende landen, waarmee Nederland zich onder de koplopers in Europa bevindt. In tegenstelling tot Nederland keurt Frankrijk slechts een derde van de asielaanvragen goed. Bij onze zuidelijke buren wordt iets minder dan de helft van de aanvragen geaccepteerd, terwijl in Duitsland ongeveer 60 procent toestemming krijgt om te blijven.

Laagste landen EU

De laagste goedkeuringspercentages zijn te vinden in Roemenië, IJsland en Zweden, waar minder dan 30 procent van de aanvragen wordt goedgekeurd. De hoge goedkeuringspercentages in Nederland zijn deels te wijten aan vertragingen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Vaak wordt er vanwege deze achterstanden afgezien van een diepgaand onderzoek naar het vluchtverhaal van de aanvrager, waarbij sneller wordt overgegaan tot het geven van het voordeel van de twijfel. Wat vind jij van deze ontwikkeling? Laat het ons weten in de reacties op Facebook!

Scroll naar boven