Nederland gaat excuses aanbieden aan Paaseilanders voor schietpartij uit 1722

Driehonderd jaar geleden, je leest het goed, zijn er op Paaseiland 10 lokale bewoners geëxecuteerd door Nederlandse ontdekkingsreizigers. Volgens onderzoeker Jan Boersema wordt er veel te weinig aandacht aan het verschrikkelijke incident besteed. En daarom wordt er vandaag in Leiden excuses aangeboden.

Wat is er precies gebeurd? In 1722 deden 134 bemanningsleden het eiland aan. Destijds woonden er al mensen, maar het stukje land werd Paaseiland genoemd vanwege de ontdekking door de Nederlanders op Paasdag. Afijn, de bevolking was door het dolle heen en verwelkomde hun gasten royaal.

Niets was te gek. Uit reisverslagen valt op te maken dat er lekker werd gekookt. Kortom, de sfeer was top. Maar toch ging het op gegeven moment gruwelijk mis.

Nederland gaat excuses aanbieden aan Paaseilanders voor schietpartij uit 1722

Nederlandse soldaten raakten in paniek, omdat de bevolking ”overal begon aan te zitten.” Wat daarmee precies bedoeld wordt is niet duidelijk, maar op bevel van een ‘onderstuurman’ werd het vuur geopend. Hierbij werden 10 Paaseilanders dodelijk getroffen.

Tweede keer excuses

Het is niet de eerste keer dat er excuses volgen aan het eiland. Eerder gebeurde dat in 2005. Hinkinus Nijenhuis, destijds Nederlands ambassadeur in Chili, bezocht het eiland en schreef bij thuiskomst een brief. Hierin bood hij zijn excuses aan, alsof hij er wat aan kon doen. Maar goed, het gaat om het gebaar.

Vandaag wordt er dus wederom sorry gezegd, zo meldt Trouw.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven