Het ministerie van Justitie en Veiligheid houdt rekening met een veel groter aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt, dan waar aanvankelijk op was gerekend. In plaats van 50.000 Oekraïners, wordt inmiddels uitgegaan van 100.000 tot 150.000 mensen.
Dat zegt directeur migratie Bart-Jan ter Heerdt van het departement in de Tweede Kamer. Hij benadrukt dat hij “geen exacte aantallen kan noemen, maar dat de voorbereiden die inmiddels gestart zijn, gericht zijn op deze aantallen”
Druk op gemeenten groot
Ingrid Hoogstrate, programmadirecteur Asiel en Migratie van de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG), ziet echter dat er geen ‘blik aan opvanglocaties’ kan worden opengetrokken.
Vrijdag jongstleden heeft de ministerraad het staatsnoodrecht bekrachtigd, waardoor burgemeesters verantwoordelijk zijn. Daardoor is opvang weigeren geen mogelijkheid meer.
De vergaande Wet verplaatsing bevolking regelt dat, zo meldt De Telegraaf. JenV-ambtenaar Ter Heerdt vindt die inzet passen bij de situatie, al wordt dat door critici betwist. “Je kunt zeggen dat er dringende omstandigheden zijn, want er komen grote groepen mensen binnen.”
Tot dusver zijn twee artikelen van de ingrijpende wet geactiveerd, waardoor burgemeester de wettelijke taak hebben op te vangen.
Panden vorderen
Een ander veelbesproken artikel, waarmee panden kunnen worden gevorderd voor opvang, is nog niet in werking gesteld. “Dat ligt op de plank, maar is niet aan de orde”, zegt Ter Heerdt. In kabinetskringen valt echter te horen dat een beroep op dat artikel wel degelijk nodig is als opvangplaatsen schaarser worden en de vluchtelingenstroom blijft aanhouden.