Nederland bereidt zich voor op extreem zware storm en dit is waar je op moet letten

Nederland bereidt zich zaterdag voor op een zeer zware storm genaamd Ciara, die zondag over het land zal razen. Door het hele land worden evenementen opnieuw bekeken, aangepast of afgelast, blijkt uit een rondgang langs de regionale omroepen.

Het is voor het eerst in zeker een half jaar tijd dat een zware storm Nederland treft. Er worden windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur verwacht. Het zwaartepunt is zondagmiddag en zondagavond, verwachten het KNMI en Weerplaza.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft alle wandelingen die voor zondag gepland stonden geschrapt. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer waarschuwen wandelaars via Omroep Gelderland de weerwaarschuwingen van het KNMI goed in de gaten te houden voordat zij het bos in gaan. “Mensen moeten hun gezonde verstand gebruiken”, zegt een woordvoerder. “Bij storm is heel duidelijk wat je niet moet doen.”

In de Gelderse gemeente Braamt is een carnavalsintocht ingekort en vervroegd door de storm, die na 13:00 in alle hevigheid los zal barsten. Er is een groot risico dat de metershoge praalwagens anders omvallen, aldus Omroep Gelderland.

Attractiepark De Efteling laat desgevraagd weten zondag “zeker” maatregelen te treffen als de storm losbarst. “We nemen die besluiten pas zaterdag aan het eind van de dag”, legt een zegsvrouw uit. “Maar je kan denken aan bepaalde hoge attracties, zoals achtbanen, die we moeten sluiten als het te hard waait.”

Ook water- en vliegverkeer ondervinden hinder van Ciara

In Noord-Holland worden naar alle verwachting windmolens stilgezet, volgens NH Nieuws. Ook het verkeer op het water gaat gevolgen ondervinden. Tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog is zowel de sneldienst als de watertaxi uit de vaart, meldt RTV Noord.

De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) is alert op de problemen die schepen voor de kust en in de havens kunnen ondervinden als gevolg van de harde windstoten die worden verwacht. Er staan tientallen vrijwilligers stand-by, aldus NH Nieuws.

KLM biedt reizigers de mogelijkheid om hun tickets kosteloos om te boeken als zij het risico niet willen nemen dat hun vlucht door de storm wordt gecanceld. De vliegmaatschappij kan nog niet exact zeggen wat de gevolgen zijn voor het luchtverkeer, maar de kans lijkt groot dat het vliegverkeer tijdelijk moet worden stilgelegd.