Nationale feestdag mogelijk afgeschaft: ”Geld nodig voor Oekraïne”

Nationale feestdag mogelijk afgeschaft: ''Geld nodig voor Oekraïne''

Soms vallen we van de ene verbazing in de andere. In Denemarken heeft de zittende regering het plan opgevat om een nationale feestdag af te schaffen. Op die manier hopen de Denen geld te besparen dat vervolgens kan worden uitgegeven aan Oekraïne.

430 miljoen euro

De Deense premier Mette Frederiksen stelt dat het land 430 miljoen euro bespaart als het Store Bededag afschaft. Per 2024 zou de religieuze feestdag afgeschaft moeten worden en het wetsvoorstel hiertoe is inmiddels ingediend. Dat lezen we bij RTL Nieuws.

Volgens Frederiksen is het geld hard nodig om het defensiebudget op te krikken, om zodoende steun aan Oekraïne te kunnen blijven geven.

Store Bededag

Store Bededag wordt al sinds 1686 gevierd in Denemarken en vindt plaats op de vierde vrijdag na Pasen. Traditiegetrouw zijn Denen op die dag vrij. Dat kost de economie dus geld, aangezien er niet gewerkt wordt.

Sweder van Wijnberger, hoogleraar economie, vindt het plan ‘flauwekul’, maar erkent wel dat Denemarken flink geld aan de bevolking verdient door het schrappen van een feestdag. ”Als je dat schrapt produceer je meer, je verkoopt meer en de werknemers verdienen meer geld. De overheid verdient hier flink aan, doordat er dus automatisch ook meer belasting wordt betaald.

 

Scroll naar boven