Nationaal Hitteplan ingesteld: Dit houdt het plan precies in

Nationaal Hitteplan ingesteld: Dit houdt het precies in

Het is inmiddels al lang geen verrassing meer dat het vandaag en morgen tropisch warm wordt. Vanaf vandaag is het Nationaal Hitteplan ingesteld. Maar wat is daar nu precies de betekenis van? Wij leggen het je uit.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt dat het Nationaal Hitteplan ingesteld wordt met de achterliggende gedachte dat hoge temperaturen ervoor kunnen zorgen dat kwetsbare groepen zoals ouderen te maken kunnen krijgen met gezondheidsproblemen.

Denk bijvoorbeeld aan fysieke ongemakken zoals vermoeidheid, hoofdpijn en problemen met concentratie. In het ergste geval gaat het om uitdroging en een beroerte.

”Ouderen zijn de meest kwetsbare groep, omdat zij hun lichaamstemperatuur slechter onder controle kunnen houden en minder snel het gevoel van dorst ervaren”, zo meldt het RIVM. Het Nationaal Hitteplan is eigenlijk een communicatieplan met als doel het onder de aandacht brengen van voorzorgsmaatregelen.

Hitteprotocol Rijkswaterstaat

Naast het instellen van het Nationaal Hitteplan, stelt ook Rijkswaterstaat een eigen hitteprotocol in. Deze start om 10.00 uur en heeft vanzelfsprekend betrekking op automobilisten.

Mocht iemand met pech langs de kant van de weg staan, dan zal Rijkswaterstaat alles in het werk stellen diegenen zo snel mogelijk naar een plek te brengen met voorzieningen. ”Een plek waar ze veilig en uit de zon kunnen staan en iets kunnen eten en drinken”, zo zegt een woordvoerder. Denk bijvoorbeeld aan een benzinepomp.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven