Nasrien en haar kinderen komen niet rond: ”Weekgeld is veel te laag”

Nasrien en haar kinderen komen niet rond: ''Weekgeld is veel te laag''

Nadia Moussaid trapte gisteren haar praatprogramma ‘Nadia’ op NPO1 af. Het thema was ‘arm zijn in een rijk land’. Te gast was ene Nadia, een moeder van vier kinderen die door haar gokverslaafde ex-man in de schulden zit.

Het gezin heeft heel weinig geld. Dingen doen is er voor de familie niet bij. ”Ik kan niet uitgaan”, zo zegt Nadia. ”Ook kan ik niks kopen voor mijn kinderen.”

”Schoolspullen of zelfs spullen van de drogist. Ik heb bijvoorbeeld geen geld voor deodorant. Het is belangrijk, want je wilt niet stinken. Maar wat moet ik doen?”

90 euro per week

De familie moet rondkomen van slechts 90 euro per week. Nasrien is volledig afhankelijk van de Voedselbank. Ze is echter niet blij met de producten die ze daar kreeg.

”Het was vaak ongezond eten. Nu ga ik naar een andere voedselbank, daar geven ze meer gezonde dingen.”

De winters zijn moeilijk. Om de verwarming niet aan te hoeven zetten, zitten de kinderen onder de dubbele dekens. ”We zijn bang voor een hoge energierekening.”

Als Nadia aan Nasrien vraagt wat ze het moeilijkste vindt aan armoede, zegt de moeder: ”Dat ik niet wordt gehoord.”

School

Haar kinderen hebben het loodzwaar. Haar oudste dochter Mia gaat niet meer naar school. ”Ze is eraf getrapt doordat wij in deze situatie leven.”

”Ze heeft geen gelijke kans. Ze staan 3-0 achter.” Nasrien is naar de school gegaan om uit te leggen wat er aan de hand is, maar dat heeft nergens toe geleid.

Haar vijftienjarige zoon Zakariyya is meegekomen naar de studio. Hij wordt gepest op school vanwege zijn kleding en de situatie thuis.

Verdrietig vertelt hij dat mensen zijn verhaal niet kennen. ”Je weet niet waar wij doorheen gaan”. Omdat hij bijna begint te huilen neemt zus Inayah het woord over.

”Het is heel erg zwaar geweest, vooral op de basisschool. Wij hoorden nooit ergens bij. Tijdens schooluitjes moesten we dan liegen dat we buikgriep hadden, omdat we niet meekonden.”

Bang

Nasrien schaamt zich niet, maar is wel bank. ”Ik vreesde dat ik mijn kinderen zou kwijtraken. Daarom heb ik niet om hulp gevraagd.”

”Ik was bang dat VeiligThuis op de stoep zou staan.” Dochter Mia snapt haar moeder wel. ”Er werd gedreigd dat er contact zou worden gezocht met de leerplicht of met jeugdzorg.”

Opmerkelijk is dat niemand binnen de familie werkt. Moeder Nasrien heeft een auto-immuunziekte. Dochter Miya (22) is ook niet aan het werk en zoon Zakariyya heeft ook geen baan.

Gelijke kansen

Nasrien leeft inmiddels al 24 jaar onder de armoedegrens. ”Mensen vragen: hoe dan? Maar mijn hulpvraag wordt helaas niet gehoord.”

Ooit hoopt ze uit de schulden te zijn. ”Ik wil gewoon een gelijke kans van Nederland krijgen, samen met mijn kinderen.

Scroll naar boven