Nando (28) won de Staatsloterij, maar dat heeft zijn hele leven verpest

Nando (28) won de Staatsloterij, maar dat heeft zijn hele leven verpest

De inmiddels 28-jarige Nando Boots uit Enkhuizen won op zijn 18e de Staatsloterij. Waar voor veel mensen een droom zou uitkomen, eindige het voor Nando in een absolute nachtmerrie. Tegen RTL Nieuws doet hij zijn tragische verhaal.

Staatsloterij

Nando (28) won de Staatsloterij, maar dat heeft zijn hele leven verpest

“Op zondagavond 10 augustus 2012 lag ik rond een uur of tien in bed naar sport te kijken. Ik had eerder die maand voor het eerst een staatslot gekocht en bedacht me dat ik nu de cijfers kon checken. Ik keek op de site en zag tussen de winnaars een lotnummer staan dat me bekend voorkwam. Ik pakte mijn lot erbij en het was waar: ik had gewonnen.”

Hoeveel hij won wil hij niet vertellen, maar het was meer dan genoeg om een behoorlijk verschil te maken in zijn leven. Samen met zijn moeder ging hij naar het hoofdkantoor om het winnende lot te laten verifiëren en een paar dagen later stond er een megabedrag op zijn rekening.

Geen dure spullen

Nando omschrijft het als bizar. Hij had geen idee wat hij met het geld moest doen. Hij is niet bepaald fan van auto’s en kocht daarom een klein en zuinig wagentje. Nu, 10 jaar later, rijd hij nog steeds in de auto.

Hij beseft dat een eigen woning een prima investering is koopt op 19-jarige leeftijd een huis met vijf slaapkamers. “Het eerste jaar was alles leuk en nieuw, maar toen ging het mis…”

Dr*gs

Nando stelt dat hij na een tijdje begon te ‘malen’. ”Ik zag wel mensen, maar hield ze op afstand. Ik liet nooit het achterste van mijn tong zien.

En als ik dan alleen op de bank zat, wist ik niet meer wat ik met mezelf aan moest. Dan had ik weer een gesprek met mezelf: wat ben je nou aan het doen?”

Zijn leven verandert drastisch als hij op een avond in aanraking komt met een genotsmiddeltje in pillenvorm. ”Ik werd direct de persoon die ik wilde zijn: spontaan, zelfverzekerd. Ik kon makkelijk contact maken en had lange gesprekken.”

Nando (28) won de Staatsloterij, maar dat heeft zijn hele leven verpest

Steeds meer

Hij gebruikt een maand lang pillen en ontdekt dan het witte goud. Dat ging van twee keer per maand naar elk weekend. Niet veel later had Nando een vaste dealer.

Steeds wanneer Nando zich depressief voelde, nam hij een lijntje. Na een week lang vertelt hij zichzelf dat hij morgen zal stoppen. Dat mislukt. ”Vanaf dat moment ben ik niet meer gestopt. Ik dacht: ik ben nog jong, het hoort erbij en ik kan het makkelijk betalen.”

Hij zit er zo diep in dat hij tussen de 3 en 5 gram wit per dag snuift. Dat kost hem ongeveer 250 euro per dag. Hoewel hij fulltime werkt bij een supermarkt moet hij zijn gewonnen geld aanspreken.

Het blijft niet bij dr*gs gebruiken, want toen Nando zijn nare gevoelens daar niet meer mee kon onderdrukken, vond hij iets anders. Iets dat nog meer geld kost.

Gokken

Nando maakte kennis met online gokken. ”Ja, dan gaat het snel. Als je voor 10.000 euro coke bestelt ben je dood, maar binnen 30 minuten 10.000 euro vergokken is zo gepiept.”

Op gegeven moment is de bodem van zijn bankrekening bereikt. Nando doet allerlei rare dingen om aan geld te komen. Zo verkoopt hij zijn spullen en leent hij 30.000 euro bij de bank. Dat geld stond op dinsdagmorgen op zijn rekening en dinsdagavond was het op.

Nando (28) won de Staatsloterij, maar dat heeft zijn hele leven verpest

Toen hij zijn dealer niet meer kon betalen moest hij voor het eerst praten over zijn problemen. Hij wil geld lenen bij een vriend, maar die wil dat alleen doen op voorwaarde dat hij zijn ouders vertelt hoe het in elkaar zit. Dat doet hij. Ouders Perry en Ingrid reageren lief en begripvol.

Zijn ouders geven hem 1.000 euro zodat hij de schuld bij zijn dealer kan afbetalen. Nando betaalt hem en plaatst direct weer een nieuwe bestelling.

Uiteindelijk verkoopt hij zijn huis en gaan zijn ouders zijn geld beheren. Maar dat gaat niet goed. Op gegeven moment wil hij zijn geld zelf beheren en er onstaat ruzie. Op zijn werk gaat het ook niet goed. Dat is nog zacht uitgedrukt want Nando wordt ontslagen wegens fraude…

Ontslagen

Nando, die bedrijfsleider was bij een supermarkt, had eerder medewerkers ontslagen vanwege fraude met prepaidkaarten en wist dus precies hoe je dat moet doen. Ondanks die wetenschap fraudeert hij toch. Hij weet dat hij gepakt gaat worden en dat gebeurt ook.

Na een telefoontje van het hoofdkantoor is Nando alles kwijt. Geen huis, geen werk, geen geld en geen eigenwaarde. Pas in mei 2021 komt het verlossende telefoontje.

Zijn ouders hadden hem opgegeven voor een intakegesprek bij een afkickkliniek in Schotland. Hoewel hij liegt over zijn gebruik en gokken, prikt de man aan de andere kant daar makkelijk doorheen. Daarop besluit Nando om eerlijk te zijn.

Een week of zes later gaat hij naar Schotland. Hij krijgt goede begeleiding en kickt helemaal af. Inmiddels heeft hij een studiootje in Amsterdam gekocht. Hij studeert, heeft een baan, praat over zijn gevoelens met zijn ouders en vrienden en heeft weer zin in het leven.

Scroll naar boven