Naderend noodweer nog erger dan verwacht: ”Het gaat ongenadig hard los”

Noodweer in Nederland: Hier gaat het zometeen keihard los

Het KNMI geeft voor vanmiddag en vanavond code oranje afgegeven wegens onweer, windstoten en hagelstenen ‘zo groot als golfballen’. Vooralsnog wordt er noodweer verwacht in de zuidelijke en oostelijke provincies, maar dat het losgaat is duidelijk.

Op dit moment wordt er koortsachtig overleg gevoerd door de organisaties van de festivals Bospop en Awakenings over het of niet doorgaan hiervan.

De temperatuur loopt deze ochtend flink op. Volgens Weeronline tikken we de dertig graden aan, maar kan het heel erg benauwd aanvoelen.

Onweersbuien

Aan het begin van de middag trekken zware onweersbuien vanuit onze zuiderburen over. Daarbij kunnen hagelstenen vallen die zo groot zijn als golfballen. Volgens Weeronline zullen die ‘heel lokaal’ vallen. Dit gaat gepaard met windstoten van 75 tot wel 100 km per uur.

Zwaar noodweer op komst: KNMI en Weeronline komen met huiveringwekkende update

Het KNMI wijst naast enorme hagelstenen ook op blikseminslag, omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. Daarnaast kan er wateroverlast ontstaan, wanneer er in korte tijd veel neerslag valt. De buiten trekken pas in de avond via het noordoosten weer weg.

Campings

Vandaag staat het bluesrockfestival Bospop in Weert op het programma. Campinggasten hebben het dringende verzoek ontvangen hun tenten goed vast te zetten. Partytenten moeten worden afgebroken.

Het bestuur van het festival wil dat bezoekers overbodige spullen alvast naar hun auto’s brengt. Losse spullen moeten opgeruimd worden.

Bospop en Awakenings

Bezoekers van het festival wordt geadviseerd om op sociale media te kijken over het wel of niet doorgaan van Bospop. ”Wij zijn nu door het KNMI geïnformeerd over mogelijk zware windstoten in Weert, op zondag 9 juli vanaf 16.00 uur. Op dit moment vindt er overleg plaats over eventueel voortijdig afbreken.

In het Brabantse Hilvarenbeek is de laatste dag van het technofestival Awakenings. Ook daar geldt zondagmiddag code oranje. De organisatie komt voor 10 uur met een update over de weersverwachting.

Shows Suzan & Freek afgelast

In Nijmegen heeft men alvast maatregelen genomen. Het optreden van het zangduo Suzan & Freek is afgelast. Het wordt ingehaald op zaterdag 16 september.

Ook enkele lokale evenementen, zoals de tweede dag van Het Grote Kinderfeest in Arnhem – 10.000 bezoekers verwacht – zijn door de organisatie afgelast.”Jullie veiligheid heeft voor ons de hoogste prioriteit en we willen geen enkel risico nemen”, aldus Vier IED!

Op de weg

Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten inmiddels voor de omstandigheden op de weg: ”Als je op de weg te maken krijgt met noodweer, ga dan niet stilstaan op de snelweg maar zoek een veilige plek.” Mensen die op het water vertoeven met onweer, moeten zo snel mogelijk naar een haven gaan.

De buien kunnen eveneens invloed hebben op het treinverkeer. De NS raadt reizigers aan goed de weersverwachting in de gaten te houden en de reisplanner te raadplegen.

Scroll naar boven