Museum laat alleen zwarte mensen toe: ”Blank niet welkom”

Absurde beelden: Ajax-fans slopen eigen stadion

In Duitsland is een flinke rel aan de gang. Bij een tentoonstelling over kolonialisme in Dortmund, zijn elke week op zaterdagochtend  alleen zwarte bezoekers welkom. Blanke Duitsers zijn woest en het museum moet bewaakt worden.

‘Das ist kolonial’

In het industriemuseum Zeche Zollern wordt de tentoonstelling ‘Das ist kolonial’ gehouden. Bezoekers leren onder meer hoe de koloniale geschiedenis vandaag de dag nog steeds aanwezig is.

De museumsite heeft een bericht op haar website gezet, waarin letterlijk staat dat de tentoonstelling op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur alleen toegankelijk is voor ‘zwarte, inheemse en gekleurde mensen’. Iemand met een blanke huidskleur is dus niet welkom.

Volgens het museum is dit zodat zwarte mensen die zich gediscrimineerd voelen, niet geconfronteerd hoeven worden met evenuele kritiek, discussies of voordelen van blanke mensen.

Racismeschandaal

Blanke mensen vinden het te gek voor woorden. Op sociale media gaat het dan ook flink los. Hoewel de tentoonstelling al sinds maart te bewonderen is, laaide de discussie pas deze week op.

Een Duits radiostation kreeg weet van de boodschap van het museum en besloot het te delen met haar luisteraars. En toen ging het los.

Boos

Sindsdien wordt het museum overstelpt met telefoontjes, e-mails en berichtjes die niet zo netjes zijn. Grote media drukken dat in de hoek van ‘extreemrechts’.

Antelle Frei, een medium dat gelieerd in aan de Duitse partij AfD, is naar het museum gegaan om medewerkers te vragen waar dit in hemelsnaam over gaat. Ook hangen er op de toegangspport en op het hek posters met daarop de tekst: ”Witte mensen zijn hier niet welkom”.

Oproep

Op sociale media wordt witte mensen opgeroepen massaal naar het museum te komen, om te zien wat er dan gebeurt. De autoriteiten zijn in paniek. Het museum wordt zwaar bewaakt.

Museum

Het museum geeft aan dat ook blanke (die zij wit noemen) mensen gediscrimineerd kunnen worden, maar dat dit vrijwel onmogelijk is op basis van hun huidskleur.

Integendeel: ”Het is een voorrecht van witte mensen om alle ruimtes te kunnen betreden zonder zich zorgen te maken over mogelijke discriminatie.”

‘Was ist los?’

Het museum snapt helemaal niet dat mensen er zo erg over vallen. Christiane Spänhoff spreekt van een ‘experiment’. Ze begrijpt niet wat daar mis mee is.

”Het gaat maar om vier van de 48 uur per week. Het is niet echt een verbod, maar meer een verzoek. Het museum probeert nieuwe methoden uit om doelgroepen zoals gekleurde mensen naar musea te trekken. Dit omvat onder meer het beperken van de toegang tot individuele groepen.”

Scroll naar boven