Mostafa (21) eist snel een woning: ”Ik word niet als gast behandeld”

person standing in transportation vehicle

In Nederland hebben we momenteel last van een aantal dingen. Daar valt ook de woningnood onder, want het is niet zo gemakkelijk om een betaalbare woning te krijgen.

Woning

Vrijwel iedereen kent iemand die graag op zichzelf wil wonen of wil verhuizen. Een belletje naar de woningbouw? ”Sluit u maar achteraan in de rij. Over acht jaar bent u aan de beurt.

Hartstikke gek natuurlijk. Ene meneer de Jonge, die aangesteld is als woonminister, heeft ook geen oplossing. Bouwen gaat niet snel en het is anderzijds ook dweilen met de kraan open.

Vandaag werd namelijk ook weer bekend dat het aantal aanvragen van vreemdelingen sneller stijgt dan verwacht. We krijgen er nog meer mensen bij. En het is al zo vol.

Mostafa eist groot huis

Iemand die behoefte heeft aan een woning is de 21-jarige Mostafa. Hij verblijft momenteel in een opvanglocatie, maar heeft daar geen zin meer in.

Als het aan hem ligt, krijgt hij snel een woning toegewezen. ”Ik wacht al vier maanden. Toen ik hierheen kwam, dacht ik dat Nederland een goed land was.”

”Hier zou alles goed geregeld zijn, maar ik heb niet eens een huis. Als je ergens komt, hoor je behandeld te worden als gast, maar zo voel ik dat niet.”

Eisen

Het is ook niet zo dat Mostafa genoegen neemt met een ’te kleine’ woning. Hij wil een tuin en meerdere slaapkamers. ”Mijn familie moet ook hier komen.”

Over familie gesproken, dat zijn in totaal acht gezinsleden. Mostafa vertrok als eerst doelbewust naar Nederland. Hij wist dat asielzoekers recht hebben op gezinshereniging.

”Mijn vader en moeder willen ook in Nederland wonen. Ik heb nog vier broertjes en een zusje. Wij willen iets opbouwen hier, want in Somalië is dat onmogelijk.”

Maar goed, tot dusver zit hij nog in de opvang. Hij hoopt voor het einde van het jaar een woning te kunnen krijgen die groot genoeg is. ”Ik heb veel meegemaakt. Wij hebben allemaal behoefte aan rust.”

 

Scroll naar boven