Moslims met uitkering kapot van verdriet, kunnen schaap slachten niet betalen

Moslims met uitkering kapot van verdriet, kunnen schaap slachten niet betalen

Het schijnt niet lekker te gaan met Nederlandse moslims die moeten rondkomen van een habbekrats. De kosten voor het offeren van een schaap of rund zijn dit jaar torenhoog. Het zorgt voor verdriet alom: ”Wij hebben geen geld om dit te doen”, klinkt het.

Offerfeest

Jaarlijks vindt wereldwijd het offerfeest (Eid al-Adha) plaats. Daarbij laten moslims een schaap, rund of geit slachten om op deze manier de profeet Ibrahim (Abraham) te herdenken.

Zij geloven dat Abraham bereid was om zijn zoon te offeren voor God. Wat hiervan waar is weet niet niemand, maar daarom is het ook een ‘geloof’ en geen feit.

Moslims met uitkering kapot van verdriet, kunnen schaap slachten niet betalen

‘Veel te duur’

In Nederland is nu paniek ontstaan onder moslims met een krappe beurs. Zij informeerden de afgelopen weken bij de plaatselijke slager of online, naar de prijs van een offerdier.

Daarvan zijn ze heel erg geschrokken, zo meldt het Algemeen Dagblad. Waar een schaap of rund voorheen ongeveer 250 kostte, is dat bedrag nu gestegen naar 300 tot 450 euro.

Zielig voor Schilderswijk

Volgens Asma Bennejma van de voedselbank in de Schilderswijk kunnen mensen met een minimuminkomen (zo’n beetje de hele wijk dus) het niet meer betalen.

”Van mijn cliënten heeft niemand een schaap kunnen kopen”, zo stelt Bennejma. Om deze gezinnen te helpen wordt er heel hard samengewerkt met een islamitische stichting die zich inspant voor armen.

Zij donderen morgen vlees aan de voedselbank. ”En dat verdeel ik dan.” Minima in de islam zijn overigens niet ‘verplicht’ om een dier te offeren.

Toch willen zoveel mogelijk mensen eraan meedoen. ”Sommigen vinden het lastig om aan hun kinderen uit te leggen waarom ze geen schaap hebben. Ze schamen zich.”

Verwerkingskosten

Maar waarom zijn schapen dit jaar eigenlijk zo duur? Dat ligt in de eerste plaats aan de inflatie. Volgens schapenhandelaar Andries Kingma zijn de verwerkingskosten de grootste boosdoener.

”Het heeft met name te maken met de strengere eisen die de overheid stelt aan islamitsch slachten. Slachterijen moeten daardoor extra investeringen en aanpassingen doen. Dat gaat niet altijd.”

Wordt nog erger

Als derde punt wordt de beperkte inzet van toezichthoudende dierenartsen van de Nederlandse Viedsel- en Warenautoriteit door Kingma aangedragen.

”Dit zorgt ervoor dat de tarieven nog verder stijgen. De eindprijs van het product is de helft aankoopkosten en meer dan de helft aan verwerkingskosten.”

Kingma vreest dat het de komende jaren alleen maar erger wordt. ”We raken heel veel capaciteit kwijt. Mensen halen hun vlees uit het buitenland. Daar is het veel goedkoper en dat is voor niemand goed.”

Imam stelt arme mensen gerust

Ben jij of ken je moslim(s) die een schaap niet kunnen betalen? Dat is geen enkel probleem, want imam Ilyas el Yousfi meldt dat het helemaal geen religieuze plicht is.

”Het is wel sterk aanbevolen voor hen die het kunnen betalen. Maar als iemand dat niet kan, of daar het hele jaar door financieel voor moet lijden, dan hoeft het niet”, benadrukt hij.

Scroll naar boven