Moslimkolonisten claimen openbare ruimte op hun school voor de islam

Het is hommeles in Den Haag. Op het ROC Mondriaan eisen moslimstudenten dat er een speciale ruimte in het pand komt, waar zij hun geloof kunnen belijden.

School

Moslimkolonisten claimen openbare ruimte op hun school voor de islam

Om hun eis te versterken hebben de leerlingen zelfs een petitie aangeboden bij de leiding van de school. De fractievoorzitter van de PVV is laaiend.

Sebastian Kruis noemt het het ‘zoveelste voorbeeld’ van moslimkolonisten die ‘onze’ openbare ruimte proberen in te nemen om hun cultuur daar te kunnen implementeren.

Scheiding van kerk en staat

Volgens Kruis is het allemaal zo moeilijk niet. Het ROC Mondriaan is een openbare school, waar geen plaats zou moeten zijn voor gebedsruimtes.

Rita Verdonk, die de meesten van ons vast nog wel kennen uit de oudheid, is het daarmee eens. ”Scholen zijn een openbare plek, waar geen ruimte is voor een gebed. Er is een scheiding van kerk en staat en laten we die ook gewoon in stand houden.”

Moslimkolonisten claimen openbare ruimte op hun school voor de islam

Niks mee te maken

Moslims hebben echter geen boodschap aan die meningen. Omroep PowNed is langsgegaan om de meningen te peilen. Een moslima is voorstander van een gebedsruimte.

”Ik vind dat er echt gebedsruimtes horen te zijn op school. Sommige mensen moeten hun gebed doen. En na school hebben ze misschien werk. En dan kunnen ze daar ook niet bidden”, zo zegt een meisje met een hoofddoekje. Ze vindt ook dat er nu een keer ‘respect’ getoond moet worden.

”Het draait allemaal om respect. Zo kun je ook veel leren van andermans religie. Je moet elkaar met respect behandelen. Als je dat op school niet leert, ga je het thuis ook niet leren.”

Andersom ook

Het meisje vindt dat moslims zich ook moeten aanpassen aan Nederlandse vrije dagen een feestdagen. ”Dan verwachten wij ook wat terug. Dat wij gewoon kunnen bidden op school.”

Moslimkolonisten claimen openbare ruimte op hun school voor de islam

Ruimte

Volgens Kruis is dat het probleem helemaal niet. ”Er zijn al studieruimtes waar je best in gedachten kunt bidden. Maar dat willen die moslims niet.”

”Die willen een eigen gebedsruimte met een tapijt op de vloer waar ze richting Mekka kunnen bidden.” Kruis vreest dat de school overstag gaat.

”Vaak is het zo dat wanneer moslims iets willen en het Nederlandse openbare bestuur niet, dat ze dan toch hun zin krijgen. Als er dan toch een tapijt komt, laat het dan vliegen. Dan kunnen ze terug naar hun islamtische landen”, zo besluit Kruis zijn betoog.

 

Scroll naar boven