Monique heeft ’te veel geld’ en wil anderen graag helpen

Monique heeft 'te veel geld' en wil anderen graag helpen

Eindelijk een positief nieuwtje, in tijden dat slecht nieuws de krantenkoppen domineren. Monique (niet haar echte naam) heeft ’te veel geld’ en wil graag mensen helpen die het minder breed hebben. Maar kan dat zomaar? In De Gelderlander geven deskundigen hun mening.

Monique, die  anoniem wil blijven, is afkomstig ‘uit de regio Arnhem’. De vrouw beschikt over ’te veel geld’ en wil anderen graag helpen. Dat doet ze overigens al jaren bij een vriendin van haar, die de financiële eindjes maar moeilijk aan elkaar kan knopen.

Voordat haar vriendin het geld accepteerde, ging er ”behoorlijke strijd” aan vooraf. Vriendin Liesbeth: ”Ontvangen is heel erg lastig. Wat zou dit doen met de gelijkwaardigheid in onze vriendschap?” Inmiddels geeft Monique haar vriendin al een aantal jaar geld.

Gift kan problemen veroorzaken

Een woordvoerder van het Armoedefonds beaamt dat rechtstreeks geld geven aan iemand die het moeilijk heeft erg aardig is. ”Maar het is niet per se een goed idee. Voor iemand in de bijstand kan het heel nadelige gevolgen hebben. Financiële toeslagen kunnen erdoor worden stopgezet.”

Monique heeft 'te veel geld' en wil anderen graag helpen

Een aantal maanden geleden kwam een vrouw uit Wijdemeren zwaar in de problemen, omdat ze boodschappen gekregen had van haar moeder. De gemeente vond dat de vrouw daardoor 7.000 euro aan bijstand moest terugbetalen. Godzijdank besloot de rechter anders.

De uitspraak leidde ertoe dat 84 gemeenten hun beleidsregels voor schenkingen (tot 1.200 euro per jaar) aan mensen in de bijstand versoepelden.

Deskundigen waarschuwen dat echter dat het alsnog ”oppassen geblazen” is met giften aan mensen die het zwaar hebben.

Scroll naar boven