Molukkers “diep gekwetst” door Mark Rutte, willen ook excuses

Minister-president Mark Rutte

Molukkers in ons land voelen zich “beledigd en diep gekwetst” door Mark Rutte. Dat stelt de regering in ballingschap van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) in een boze brief.

Volgens de regering ontkent Rutte het recht op het bestaan en het voortbestaan van het Molukse volk door hen als een deel van de Indische gemeenschap te betitelen.

Excuses

RMS wil dat Nederland excuses gaat aanbieden voor de slechte behandeling van Molukkers die naar ons land kwamen toen Indonesië zelfstandig werd. Destijds haalde ons land 3.500 Molukkers op die het KNIL-leger hadden gediend.

De bedoeling was dat zij een eigen staat voor de zelf uitgeroepen republiek zouden krijgen, maar die kwam er niet. Daarom bleven veel Molukkers maar in Nederland wonen.

Molukkers "diep gekwetst" door Mark Rutte, willen ook excuses

‘Al sorry gezegd’

Het ministerie van Algemene Zaken heeft de RMS in een brief namens Rutte laten weten dat er al excuses zijn gemaakt “aan iedereen in ons land die met de gevolgen van de koloniale oorlog in Indonesië heeft moeten leven.”

Nederland erkent de RMS niet, aldus de brief, “maar realiseert zich dat in een deel van de Indische gemeenschap nog steeds gevoelens van teleurstelling en verdriet leven over de manier waarop de Nederlandse overheid en de Nederlands samenleving destijds zijn omgegaan met de Indische Nederlanders en de Molukkers die naar Nederland zijn gekomen.”

RMS diep gekwetst

De RMS voelt zich “diep gekwetst” dat Rutte de Molukkers onder “de Indische gemeenschap” heeft gevat. “Een ernstig tekort aan historisch besef”, volgens president John Wattilete van de RMS. “Wij willen juist dat Nederland het leed dat het Molukse volk is aangedaan erkent. Dat heeft niets te maken met de Indische identiteit en Indisch erfgoed waarover de premier schrijft. Het Molukse volk verdient excuses voor het aangedane onrecht.”

Scroll naar boven