Mohamed weigert te eten maar heeft honger

Mohamed weigert te eten maar heeft honger

Eerder deze week werd bekend dat een groep asielzoekers in de crisisopvang in Purmerend weigert om te eten. Dit uit boosheid over hun ‘behandeling’.

Meer dan 20 asielzoekers zijn sinds afgelopen maandagavond officieel in hongerstaking. Ze eisen dat de IND opschiet met hun procedures, zodat ze snel statushouder worden.

Daarmee krijgen ze veel rechten zoals een uitkering, een flexwoning en natuurlijk het recht om familie over te laten komen.

Mohamed heeft het moeilijk

Mohamed Yaser AlMousa is helemaal naar Nederland gekomen vanuit Syrië. Hij is door heel veel veilige landen gekomen, maar wilde graag naar Nederland.

Tegen een verslaggever van het Noord-Hollandse NH Nieuws vertelt Mohamed dat hij nog steeds in hongerstaking is. Zijn gezondheid wordt voortdurend gemonitord.

”Ze voeren controles uit, gewicht, lengte en bloeddruk. Ook kijken ze of er iets verandert aan ons (hongerstakers) uiterlijk”, zo zegt de vluchteling.

Asielzoekers zijn in hongerstaking in Purmerend

IND komt langs

Ineens was er gister bezoek van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Zij kwamen uitleg geven over de asielprocedure. De IND beweert dat ze dat wel vaker doen, maar Mohamed denkt dat de hongerstaking heeft bijgedragen aan de snelle komst.

Triomfantelijk zegt hij: ”Wij denken dat onze stem ze heeft bereikt. Ze zijn ons verantwoording schuldig. Mensen hebben ook nieuwe afspraken gekregen.”

Mohamed zelf heeft ook een afspraak gekregen, maar dat is nog niet genoeg om te stoppen met de staking. ”Niet iedereen heeft een afspraak gekregen. Er zijn 22 mensen in staking, van wie zeven vandaag een afspraak hadden. Zij zullen stoppen met staken.”

Geen invloed

Een woordvoerder van IND ontkracht het gegeven dat de hongerstaking ook maar iets bijdraagt aan de procedures. ”De IND had begin april al een lijst met 50-100 bewoners die in aanmerking komen voor een schriftelijk verhoor. Die zullen plaatsvinden in week 18 of 19.”

Hamza uit Yemen

Een andere nieuwe Nederlander is Hamza. Hij komt helemaal uit Yemen en is al bijna 10 maanden in ons land. Hij eet nu alweer twee dagen, maar wil weer opnieuw gaan staken.

Hamza is teleurgesteld in Nederland. ”Ik dacht dat ik mijn tweede gesprek vanmorgen had, maar zoals gewoonlijk liegt dit land tegen ons.”

Ramadan

Dan weer terug naar staker Mohamed. Hij is islamiet en doet ook gezellig mee aan de Ramadan. Of een hongerstaking dan makkelijker is? ”Dat is 50/50.”

”Als het Ramadan is vasten we 14 uur per dag. Omdat nu helemaal niks eten is het veel moeilijker. We hebben geen energie dus het is erg moeilijk voor ons.”

Gezondheid

Volgens Hamza en Mohamed heeft de hongerstaking invloed op hun gezondheid. ”We zijn zwakke broeders geworden en kunnen niet goed meer praten. We zijn heel moe en onze spieren zijn ook moe.”

Hamza maakt zich zorgen om zijn gezondheid. Toch heeft hij zelf besloten een aanslag op zijn lichaam te plegen: ”Dit is alles wat we kunnen doen.”

Scroll naar boven