Mohamed (75) peinst niet over een verzorgingshuis: Mijn familie geeft om mij”

Mohamed (75) peinst niet over een verzorgingshuis: Mijn familie geeft om mij''

Vanmorgen brachten wij het verhaal van Jannie. De 85-jarige dame verhuist binnenkort, tegen haar zin in, naar het verzorgingshuis. Jannie is teleurgesteld in haar kinderen. Ze had gehoopt dat ze bij een van haar kinderen zou kunnen gaan wonen.

Op NPO2 is de WNL-serie ‘Mocronado’s te zien. Hierin worden vijf Marokkaanse mannen gevolgd. Zij kijken terug op hun werkzame leven en beschouwen het leven van nu; als pensionado’s in een land waar ze eigenlijk alleen ’te gast’ zouden zijn.

Oud geworden

Een van de hoofdrolspelers, Abdellah Laâguili (75), merkt en voelt dat hij oud is. ”Er zijn dingen die niet meer kan doen. Ik ben snel moe.”

”Voorheen kon ik de hele dag rondlopen, op de baan zijn. Nu gaat dat niet meer. Ik probeer nog te doen wat haalbaar is”, zo vertelt hij.

Mohamed (75) peinst niet over een verzorgingshuis: Mijn familie geeft om mij''

De 77-jarige Mohamed denkt dat Marokkaanse ouders minder fit zijn dan Nederlandse ouderen. ”Ze laten elke ochtend de hond uit en wandelen dan drie, vier kilomter. De Nederlandse oudjes zijn meer verknocht aan sporten dan wij. Dat zie ik als verschil.”

Verzorgingshuis

Terwijl de vijf praten over het ouderdom, denkt Abdellah aan de toekomst. ”Onze kinderen zijn nu ouder, ze zijn getrouwd en het huis uit.”

”Als je ouder bent of je iets overkomt, denk je dat zij je dan naar een verzorgingshuis sturen?” In de Marokkaanse cultuur is het niet vanzelfsprekend dat ouderen worden ‘weggebracht’.

Als je ouder wordt en niet meer in staat bent alles zelf te doen, dan zorgt je familie voor je, zo is het idee. ”Ik denk niet dat ik in zo’n bejaardentehuis terechtkomt. Mijn familie is gek op mij”, zo stelt Mohamed (75).

Zijn naamgenoot, een andere Mohamed (77) snapt ook niet dat mensen hun ouders naar een tehuis brengen. ”Mijn hoop is gevestigd op mijn kinderen en op mijn vrouw. Maar meer op de meiden dan op de jongens.”

Weerstand

Abdellah kan er niet bij dat verzorgingshuizen weerstand oproepen bij zijn generatiegenoten. ”Mijn kinderen zeggen: ‘Papa, als je dementie krijgt, brengen we je naar een verzorgingshuis. Dan komen we je nog steeds opzoeken’. Dat zeggen ze als een grap, maar we moeten ook weten dat er plekken bestaan waar je betere hulp krijgt dan je van je kinderen kan krijgen”, aldus Abdellah.

Abdellah vervolgt: ”Je moet beseffen dat als je iets mankeert, je hier in Nederland hulp kunt krijgen. Nederland is dat aan je verplicht.”

Abdellah is van mening dat Marokkanen een bejaardentehuis niet op voorhand moeten uitsluiten. Hassan: ”God weet dat beter. Ik hoop dat hij mijn ziel meeneemt voor ik in zo’n situatie kom.”

 

Scroll naar boven