Mogen winkels contant geld wel of niet weigeren?

Mogen winkels contant geld wel of niet weigeren?

De discussie rondom contant geld laait zo nu en dan op. Er zijn namelijk ‘pin-only’ winkels, waarbij je dus niet kunt betalen met contant geld. Op sociale media reageren mensen daar dan onder en stellen dat men cash geld moet accepteren als wettig betaalmiddel.

De vraagt die opdoemt, is op dat ook daadwerkelijk zo. Mogen winkeliers contant geld wel of niet weigeren? Trendnieuws is voor jou in die materie gedoken.

Geld

Contant geld

Het komt steeds vaker voor dat winkels besluiten dat je er niet meer met contant geld kunt betalen. Ook in pretparken wil men langzaamaan overgaan naar alleen pinnen.

In zogeheten pin-only winkels kun je dus niet terecht met je briefjes en muntjes. Als je geen pinpas of mobiele bankapp bij je hebt, kun je er niets kopen.

Geen verplichting

De vraag is dus of winkels hiermee in hun recht staan. Op de website van de Rijksoverheid is hier erg duidelijke informatie over te vinden.

De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Winkeliers mogen contant geld (biljetten en munten) of betalen met een pinpas of creditcard weigeren. Wel moeten winkeliers duidelijk laten weten welke betaalmiddelen ze niet accepteren. Bijvoorbeeld via raamstickers of kassastickers. 

Contant

Winkeliers mogen zelf bepalen

De Rijksoverheid meldt ook dat een winkelier zelf mag bepalen welke betaalmiddelen er geaccepteerd worden. Wanneer je met contant geld wil betalen en een winkelier zegt dat dit niet kan, dan heb je dan simpelweg te accepteren. Of je het daar nu mee eens bent of niet.

Extra kosten bij contant betalen

De overheid gaat ook in op eventuele extra kosten bij betaling met contant geld. Ook dat blijkt toegestaan. Wanneer er is aangegeven dat er alleen met een pinpas betaald kan worden en jij wil met contant geld betalen, dan mogen daar kosten voor in rekening gebracht worden.

De enige voorwaarde die hieraan verbonden is, is dat winkeliers dit voor betaling duidelijk maken. Samengevat: Winkels bepalen dus zelf hoe er betaald kan worden.

 

Scroll naar boven