Mogelijk verbod op gewone sigaretten

Grote verandering aanstaande: Albert Heijn stopt met de verkoop van tabak

De rechtbank in Rotterdam heeft gisteren besloten dat de overheid meer moet doen tegen de verkoop van filtersigaretten. Reden? Het meten van de exacte hoeveelheid schadelijke stoffen lukt niet en dus is dat in strijd met de Tabaks- en rookwarenregeling.

De rechter geeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zes weken de tijd om hierop gaan handhaven. De NVWA heeft de mogelijkheid om filtersigaretten uit de handel te laten nemen. Of dat ook gaat gebeuren wil de organisatie nog niet zeggen.

Filters

Maar waarom kunnen de machines waarmee sigaretten getest worden het allemaal niet bolwerken? De machine meet hoeveelheden teer, nicotine en koolmonoxide. Maar het apparaat zuigt ook schone lucht op. Daardoor wordt de lucht verdund en lijkt het net alsof rokers veel minder schadelijke stoffen binnenkrijgen.

Mogelijk verbod op gewone sigaretten

De Stichting Rookpreventie Jeugd, die de zaak had aangespannen is blij met het oordeel van de rechter, maar verwacht dat tabaksfabrikanten in beroep gaan. Het kan dus nog wel even duren voordat ‘sjoemelsigaretten’ eventueel uit de handel worden genomen.

Scroll naar boven