Mogelijk ‘boetes’ voor huishoudens die drinkwater verspillen

Mogelijk 'boetes' voor huishoudens die drinkwater verspillen

Het is geen geheim dat Nederland kampt met een watertekort. Waterbeheerders onderzoeken daarom of het invoeren van hogere tarieven kan helpen om huishoudens (en bedrijven) ertoe aan te zetten minder water te verbruiken.

Madelon Vink van de vereniging van Drinkwaterbedrijven (Vewin) zegt: ”Een andere tariefstelling kan in combinatie met meer informatie en waterbesparende technieken bijdragen aan zuiniger watergebruik en meer bewustzijn bij klanten.”

Het is de bedoeling dat half september de eerste resultaten van een onderzoek van bureau Berenschot verschijnen. Zij zijn het onderzoek gestart in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en zoek naar manier om bewuster en duurzamer waterverbruik te stimuleren.

Naar Belgisch model

In België wordt al gewerkt met een soort ‘boete-systeem’. Consumenten tikken een basisprijs af voor de hoeveelheid die een gemiddeld huishouden per persoon nodig heeft.

Mogelijk 'boetes' voor huishoudens die drinkwater verspillen

Het verbruik daarboven wordt belast via een ‘comfortprijs’. Die is gelijk het dubbele van de basisprijs. Kortom: je betaalt een hoge prijs voor overmatig gebruik, zoals het sproeien van een tuin of bijvoorbeeld het vullen van een zwembad.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven