Moeder vergeet leefgeld: ”We hebben deze week helemaal niets te eten”

Moeder vergeet leefgeld: ''We hebben deze week helemaal niets te eten''

In Enkhuizen is vanmorgen iets heel ergs gebeurd. Mevrouw Smit-Van Beeren wilde haar leefgeld gaan pinnen, maar vergat het geld uit de automaat te halen. De vrouw is er kapot van en erger nog: ze dreigt haar zoontje van drie te moeten vertellen dat hij een paar dagen niet kan eten.

De moeder stond vanmorgen met haar zoontje bij winkelcentrum het Koperwiekplein op de bus naar Enkhuizen te wachten en besloot haar leefgeld te pinnen. Door drukte en chaos om haar heen, vergat ze het geld uit de automaat te halen, met alle gevolgen van dien.

”Mijn zoontje was nogal druk, die moest ik in de gaten houden”, zo vertelt ze tegen NH Nieuws. ”Ondertussen kwam er een bus aan en ik dacht dat ik die moest hebben. Het bleek de verkeerde bus, zelfs dat zat tegen.”

Koelkast leeg

Ze kwam er pas achter dat ze het geld niet had toen ze in haar portemonnee keek in de supermarkt. Op dat moment sloeg de paniek toe. ”Aangezien onze koelkast helemaal leeg is, moest ik vandaag wel boodschappen doen. Dit was ons enige geld voor de hele week. Dus als we dat niet hebben, kunnen we zeven dagen niet eten.”

De vrouw vindt het vooral verschrikkelijk voor haar kind. ”Die heeft voedsel nodig. Ik zou het moeilijk vinden om tegen hem te zeggen dat hij een dag of een paar dagen niet kan eten.”

Bank

Een telefoontje naar de bank heeft nog niets opgeleverd. ”Zij zeggen dat het geld ofwel weer ingeslikt is, of dat iemand de 50 euro heeft meegenomen. Ze kunnen niets voor ons doen en gaan het onderzoeken, maar dat duurt 3 tot 8 dagen.” Ze hoopt dat iemand het geld heeft gevonden en het aan haar kan teruggeven.

Update 20.01 uur: mensen komen massaal in actie

In de tussentijd staan Nederlanders op. Via e-mail, sociale media en per telefoon stromen de reacties binnen. Veel mensen willen de moeder helpen. Binnen 20 minuten nadat het bericht in het nieuws is gekomen, belt er een Amsterdammer op die het geld meteen wil vergoeden.

De moeder mag hem een tikkie sturen die meteen wordt betaald. De vrouw is sprakeloos en huilt van geluk. ”Ik sta perplex en ben zo dankbaar dat mensen mij willen helpen. Dit verzacht ons leed, onze dank is enorm groot!”

Scroll naar boven