Moeder van 2-jarige met dementie zegt ‘Ziekte neemt mijn meisje beetje bij beetje over’

In West Lothian, Schotland, is er een moeder die zich nu openstelt over de zeer tragische situatie waar ze zich in bevindt – haar 2 jaar oude dochter lijdt namelijk al een jaar aan dementie, vertelde ze aan Mirror.

Dementie is een aandoening die meestal ouderen treft, maar volgens moeder Vicky Cunningham heeft dementie al een behoorlijke tol geëist aan de kleine Mirryn.

Volgens de 34-jarige moeder is Mirryn niet in staat om op te staan zonder hulp, en heeft ze niet veel keus dan het grootste gedeelte van de dag te liggen omdat “de helft van haar hersenen” wordt “weggevreten door een chromosoom”.

Mirryn werd gediagnosticeerd met CLN1, een zeer zeldzame aandoening. Deze patiënten voelen aanvallen aan hun zenuwstelsel en daarnaast veroorzaakt het ook een verslechterde de visie, mobiliteit en denkvermogen.

Vicky beviel héél vroeg van Mirryn, namelijk al na 31 weken en twee dagen oud. Na de vroegtijdige geboorte verbleef ze 2 maanden in een speciale zorgeenheid en werd ze behandeld.

Na haar behandeling van twee maanden leek het alsof ze zich buitengewoon goed herstelde en zou opgroeien tot een gezond meisje.

“Ze ontwikkelde zich normaal. Ze was heel mooi en had een brutale persoonlijkheid die zich ontwikkelde, ‘zei haar moeder.

Het is tragisch dat de goede voortgang in haar ontwikkeling niet lang heeft geduurd. Toen Mirryn ongeveer 10 maanden oud was, merkte Cunningham enkele zeer verontrustende symptomen op.

‘Ze leek niks meer vast te kunnen pakken’, herinnert de moeder zich. “Ze leek in het algemeen te verzwakken en ik wist gewoon dat er iets niet klopte.”

Na een vervolgbezoek aan de dokter werd het kleine meisje doorverwezen naar het St. John’s Hospital voor onderzoek. Na verschillende onderzoeken werd Mirryn eerder dit jaar in januari gediagnosticeerd met kinderdementie.

Omdat haar toestand zo zeldzaam is, is er nauwelijks onderzoek dat in het gebied is uitgevoerd, en er is geen remedie. Dit betekent helaas dat de mentale en fysieke capaciteiten van Mirryn zullen blijven dalen en dat de moeder weet dat ze elk moment haar kind kan verliezen.

We kunnen alleen onze liefde en gebeden sturen naar de familie die door deze ziekte is getroffen. Wij wensen zowel Mirryn, als haar familie beterschap in deze moeilijke tijd! Deel dit artikel om je steun te betuigen!